Ako prejsť z fľašky na prsník

Petra Grendelová    29.05.2012, 12:17

Dobrý deň, mám problém s dojčením synčeka. Má 4 a pol týždňa a žiaľ, skončili sme na umelom mliečku. Rodila som cisárskym rezom, prvé dni boli hrozné, dieťatko mi priniesli kedy-tedy, bolo dokrmované fľaškou, tak sme sa natrápili, kým sa rozbehla tvorba mliečka, malý mi odmietal prisať sa na prsník, naveľa sa chytil na klobúčik a potom postupne, už doma, sme prešli na bradavku, lenže začal sa prisávať príliš silno a mňa hrozne boleli prsia, neboli popukané ani nič podobné, len jednoducho ma neskutočne bolelo každé prisatie, cez deň som to ešte zvládala, ale večer som plakala od bolesti, cítila som sa ako vyžmýkaný citrón, dojčenie trvalo s malými prestávkami aj 4 hodiny, tak sme malého dokŕmili umelým mliečkom. Najprv striekačkou, ale potom sme prešli na fľašku. Keďže malý málo pribral, aj lekárka doporučila dokrmovať s tým, že najskôr na prsníkoch vystriedať po 10 minút a potom dokŕmiť náhradou. Ale postupne sme viac na nutrilone ako na materskom mlieku. Chcela som svoje mlieko odsávať, ale do odsávačky takmer nič nevyšlo, skúšam rôzne podporné čaje, homeopatiká, ale prsia si odsávam ručne, s odsávačkou mi to nešlo (piestová). Malý sa už úplne odmieta prisať na prsník ak je hladný, iba keď chce ukludniť, tak trochu posaje. Chcela by som si mlieko udržať, rozbehnúť jeho tvorbu, ale neviem si predstaviť ako opäť naučiť malého piť z prsníka nie z fľašky. Viete mi poradiť ako na to? Ďakujem.

Milá Petra,

je možné zvýšiť tvorbu mlieka, začať dojčiť a prestať dokrmovať umelým mliekom. Váš synček má len 4 týždňe, je veľká šanca, že pri uplatnení správnych postupov sa to podarí.

Je možné, aby sa váš synček znovu začal prisávať a piť z prsníka a stojí za to vynaložiť úsilie, aby sa vám to spoločne podarilo. Potrebujete urobiť tieto dva dôležité kroky:
a) Prestať používať fľašku. Toto je najdôležitejšie. Začnite synčeka kŕmiť iným spôsobom ako fľaškou.
b) Naučiť sa, ako je možné synčeka znovu prisať na prsník (bez klobúčikov).
Na to, aby ste prestali používať fľašku a synčeka znovu naučili sať z prsníka potrebujete osobnú pomoc poradkyne. Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Môže vám pomôcť, ak sa naučíte, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Správne prisatie je dôležité aj preto, aby bradavky počas dojčenia neboleli. Bolesť bradaviek nie je normálnou súčasťou dojčenia. Ak sa vyskytne, bolesť z nesprávneho prisatia sa dá odstrániť úpravou prisatia, ak je príčinou bolesti infekcia bradaviek, poradkyňa vám vie odporučiť postupy a prostriedky, ktoré pomôžu toto riešiť.
2) Aby ste sa vyhli fľaši, potrebujete sa naučiť kŕmiť synčeka iným spôsobom, čo vám tiež ukáže poradkyňa:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

3) Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si synčeka k sebe na hruď medzi prsia vyzlečeného len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.
5) Pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Pozrite si tiež tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto má zmysel snažiť sa o to, aby ste synčeka znovu naučili sať na prsníku.
Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako prejsť z fľašky na prsník