Dojčenie a umelé oplodnenie

Jana    17.02.2016, 15:13

Dobrý deň, už ste mi posielali odpoved na podobnú otázku a aj som si prečítala odpovede z Mamily na podobné prípady, ale ešte sa chcem uistiť. V novembri nám vkladali zamrazené embryá - neúspešne. Teraz v januári sme podstúpili znovu celé umelé oplodnenie a znova neúspešne.Embrya boli v poriadku a kvalitné. ešte v novembri mi moj gynekolog aj v centre reprodukcie prísne zakázali dojčiť, nakolko vraj dojčenie zabraňuje uhniezdeniu embrya.. Máme 1,5 ročného syna,ktorého som na základe vašej odpovede neprestala dojčiť, dojčí sa len v noci a niekedy poobede v spánku. Mlieka mám už pomenej, ale stále dojčenie vyžaduje na ukludnenie. Aj syn bol počatý umelým oplodnením, vtedy som otehotnela bez problémov hned na prvý krát. Moja otázka je, či naozaj dojčenie nemá vplyv na neuhniezdenie embryí, resp. je to nejako lekársky podložené že nie nejakými vašimi konzultujúcimi gynekologmi??? Čaká nás o dva mesiace posledné umelé hradené poisťovňou a nerada by som bola, ak by to zase dopadlo negatívne kvoli dojčeniu. Odhliadnuc od toho, že ten celý proces je dosť fyzicky a hlavne psychicky náročný. Veľmi pekne dakujem za odpoved.

Milá Jana,

dovoľte, aby sme vám vyjadrili úprimnú sústrasť. Rozumieme, že tento proces je mimoriadne fyzicky a psychicky náročný. V takýchto chvíľach má človek samozrejme potrebu hľadať príčiny a urobiť všetko pre to, aby to tentoraz vyšlo.

Naša odpoveď v tejto otázke sa nemení – neexistujú štúdie o tom, že by dojčenie zabraňovalo zahniezdeniu embrya. Odstavenie nijako nezvýši vaše šance, aby bolo umelé oplodnenie úspešné. Môžete požiadať svojho gynekológa a lekárov z centra asistovanej reprodukcie, aby vám svoj zákaz dojčenia doložili vedeckými štúdiami potvrdzujúcimi ich teóriu. 

Možno bude pre vás zaujímavá informácia, že percento neúspešnosti oplodnenia v centrách asistovanej reprodukcie na celom svete je pomerne vysoké, a vaša situácia nie je neobvyklá ani pri ženách, ktoré nedojčia. Namiesto toho, aby sa hľadala ako príčina dojčenie, existujú mnohé ďalšie vysvetlenia, prečo sa toto mohlo stať, vrátane príčin, ktoré samozrejme nie je možné pomenovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a umelé oplodnenie