Existuje laktačná kríza?

Daniela    31.05.2012, 00:01

Dobrý deň, mám 3 mesačnú dcérku, ktorú výlučne dojčím, nikdy až na jeden prípad nepoznala fľašku. Cumlík nepoužívame, skúšala som jej ho dať na odporúčanie lekárky, pretože dcérka po nadojčení vyžadovala zaspávať na prsníku, a lekárka mi vysvetlila, že je to zlozvyk a porania sa mi bradavky. Mňa však nebolia a preto si ju na prsníku nechám pokiaľ ona chce. Čo ma však trápi je, že za posledný týždeň dcérka vyžaduje častejšie sa dojčiť, predtým to bolo každú 1,5 až 2 hodiny a teraz aj každú hodinu. Pekne priberá a prospieva, má veľa plne pocikaných plienok. Lekárka mi odporučila každé druhé krmenie dokŕmiť mliekom, nakoľko máme pravdepodobne laktačnú krízu ktorá je v tomto veku bežná. Neviem čo mám robiť, nechcem jej dávať okrem môjho mlieka iné a ja veľa neodsajem. Na internete som čítala, že laktačná kríza je len mýtus, ako to teda je? Ďakujem za odpoveď

Milá Daniela,

je správne, že jej nechcete v tejto situácii dávať nič iné okrem vášho mlieka.

Vo vašom prípade by bolo vhodné pozorovať vaše bábätko pri dojčení a vyhodnotiť pitie mlieka, pretože z toho, čo píšete nevyplýva jednoznačný záver. Je totiž možné, že vaše bábätko pije dostatočne a že to, že sa dojčí častejšie, je normálna súčasť dojčenia, pretože bábätká sa niekedy chcú dojčiť často a môže to súvisieť s inými faktormi ako s príjmom mlieka.

Niekedy však môže častejšie dojčenie byť súčasťou správania, ktoré poukazuje na zníženie tvorby mlieka, ktoré môže mať rozličné príčiny, ich zoznam nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ak by to tak bolo, pomôže vám zvýšenie tvorby mlieka podľa uvedeného materiálu.

Nech je to akokoľvek, umožnite bábätku, aby sa dojčilo tak často, ako chce, nechajte ho zaspávať na prsníku (zaspávanie na prsníku je súčasť toho, čo dojčenie poskytuje), počas dojčenia vystriedajte prsníky, ak má bábätko záujem ešte piť.

Čo sa týka laktačnej krízy - tento termín nie je vhodným opisom toho, čo sa deje, a nepomáha situáciu riešiť rovnako ako ju nepomáha riešiť to, ak by ste začali bábätku dávať umelé mlieko.  Pretože, ak sa tvorba mlieka znížila, tak je riešením ju zvýšiť a pomôcť bábätku, aby pilo viac. Ak by laktačná kríza mala znamenať to, že všetko pri dojčení počas niekoľkých týždňov priebehalo úplne správne, a zrazu nevysvetliteľne nie je mlieka dosť, tak toto istotne nevyjadruje danú situáciu. Treba teda odlíšiť, či ide o normálne správanie dojčeného bábätka, pre ktoré dojčenie neznamená len príjem mlieka a môže mať teda záujem dojčiť sa často, aby boli naplnené aj jeho iné potreby, ktoré má dojčenie napĺňať, alebo či ide o inú príčinu, ako sme písali hore.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Existuje laktačná kríza?