Dojcenie vs. liecba matky

Natalia    01.06.2012, 11:31

Dobry den, mam takmer rocneho syna, je dojceny. Zaroven mam zdravotne problemy, ktore kvoli dojceniu uz 5 mesiacov riesim eliminacnou dietou (candida v traviacom trakte, inak sa riesi antibiotikami, no chcela som dojcit, tak som presla na dietu, ktora je fakt eliminacna). Kedze vsak priznaky stale pocitujem a po tak dlhom case sa casto citim unavena a vycerpana, chcem zacat uzivat minimalne ajurvedsky potravinovy doplnok Neem, ktory je sice na bylinnej baze, no asi velmi koncentrovany, je zamerany prave na plesen a neodporuca sa dojciacim zenam (podobne je to s ajurvedskym cajom proti plesniam). Moja otazka: myslite si, ze je nevyhnutne syna odstavit, aby som tento doplnok mohla uzivat? Dojcit by som ho este chcela. Pre info: dojci sa asi 3-4x cez den a tak isto aj v noci. Velka vdaka za odpoved. Pozdravujem, Natalia

Milá Natália,

dojčenie a vaša liečba sa vzájomne nevylučujú, hoci si to ľudia často myslia.  Liečiť sa môžete aj počas dojčenia a môžete užívať prípravky, ktoré na vyliečenie potrebuje, rovnako ako aj lieky, ktoré by ste potrebovali.

Väčšina liekov sa dostáva do materského mlieka len v zanedbateľných množstvách, to isté platí o čajoch či bylinkách. Navyše do rovnice treba pridať riziká nedojčenia pre dieťatko a pre matku.

Takže odpoveď na vašu otázku znie: Nie, nie je nevyhnutné, aby ste synčeka odstavili, ak chcete uvádzaný doplnok (prípadne aj ajurvédsky čaj) užívať. Práve naopak, začnite s potrebnou liečbou (ak treba, môžete užívať aj celkové antimykotiká, taktiež sú komplatibilné s dojčením) a môžete používať uvádzané doplnky. Je dôležité, aby ste popri liečbe synčeka ďalej dojčili.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie vs. liecba matky