SK / CZ / UA / RU

Dojcenie vs. liecba matky

Otázka

Dobry den, mam takmer rocneho syna, je dojceny. Zaroven mam zdravotne problemy, ktore kvoli dojceniu uz 5 mesiacov riesim eliminacnou dietou (candida v traviacom trakte, inak sa riesi antibiotikami, no chcela som dojcit, tak som presla na dietu, ktora je fakt eliminacna). Kedze vsak priznaky stale pocitujem a po tak dlhom case sa casto citim unavena a vycerpana, chcem zacat uzivat minimalne ajurvedsky potravinovy doplnok Neem, ktory je sice na bylinnej baze, no asi velmi koncentrovany, je zamerany prave na plesen a neodporuca sa dojciacim zenam (podobne je to s ajurvedskym cajom proti plesniam). Moja otazka: myslite si, ze je nevyhnutne syna odstavit, aby som tento doplnok mohla uzivat? Dojcit by som ho este chcela. Pre info: dojci sa asi 3-4x cez den a tak isto aj v noci. Velka vdaka za odpoved. Pozdravujem, Natalia

Natalia | 01.06.2012, 11:31

Odpoveď

Milá Natália,

dojčenie a vaša liečba sa vzájomne nevylučujú, hoci si to ľudia často myslia.  Liečiť sa môžete aj počas dojčenia a môžete užívať prípravky, ktoré na vyliečenie potrebuje, rovnako ako aj lieky, ktoré by ste potrebovali.

Väčšina liekov sa dostáva do materského mlieka len v zanedbateľných množstvách, to isté platí o čajoch či bylinkách. Navyše do rovnice treba pridať riziká nedojčenia pre dieťatko a pre matku.

Takže odpoveď na vašu otázku znie: Nie, nie je nevyhnutné, aby ste synčeka odstavili, ak chcete uvádzaný doplnok (prípadne aj ajurvédsky čaj) užívať. Práve naopak, začnite s potrebnou liečbou (ak treba, môžete užívať aj celkové antimykotiká, taktiež sú komplatibilné s dojčením) a môžete používať uvádzané doplnky. Je dôležité, aby ste popri liečbe synčeka ďalej dojčili.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri