Kazde rano krc v chrbtici

julia    06.03.2016, 17:11

Dobry den prosim vas poradte mavam bolesti v chrbtici kazde rano dostanem krc do bedrovej casti a ani odkaslat sa mi neda hned ma sekne kojim mam 3 mesacnu dcerku a nechcem ju odstavit ale ortoped mi povedal ze aby som ani nechodila ze az ked prestanem kojit mam prist a da ma do nemocnice na infuzie, neviete mi poradit co mam robit aby som mohla stale kojit... Bola som aj na masazi ta trosku pomohla ale bolesti su stale :(

Milá Júlia,

mnohé matky sa vo vašej situácii dozvedia, že ich stav je akútny a je potrebné ho riešiť, ale najskôr treba prestať dojčiť. Väčšinou sa dojčenie považuje za krátkodobú, prechodnú záležitosť niekoľkých mesiacov, z čoho vyplýva aj logika, na základe ktorej sa mamičkách de facto odporúča „nič počas dojčenia neriešte, všetko odložte až na dobu, keď prestanete dojčiť“, prípadne „ak chcete čokoľvek robiť, radšej dieťa odstavte“. Dojčenie sa považuje za jednoducho „ukončiteľné“, za „vynechateľné“ po určitej dobe, keď je už dieťatko väčšie, sa o jeho dôležitosti vôbec neuvažuje, a preto sa mylne zdá jednoduché povedať mamičkám, aby skrátka tých pár týždňov ešte počkali. Lenže dojčenie môže trvať celé roky. Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach. Vo vašej situácii nemusíte voliť medzi svojim zdravím a dojčením. Môžete mať oboje.

Pre vaše malé bábätko je dojčenie nesmierne dôležité. Nevzdávajte sa a hľadajte lekára, ktorý vám bude ochotný nastaviť liečbu aj pri dojčení.  Dojčiaca matka môže absolvovať potrebné vyšetrenia a liečiť sa popri dojčení, napríklad absolvovali infúzie (a ktoré najčastejšie obsahujú napríklad liečivá ako diklofenak, guajfenezín či magnézium - ktoré sú všetky kompatibilné s dojčením), ktoré spomínate alebo si dávať Flector gel, na ktorý sa pýtate v ďalšej otázke v našej poradni. Ak by ste potrebovali, napíšte nám, aké lieky a procedúry by váš ortopéd vo vašej situácii zvažoval, ak by ste nedojčili a napíšeme vám viac.

Okrem toho, vo vašej situácii pravdepodobne poloha, v ktorej dojčíte a v ktorej zaspávate, nie je ani zďaleka jediný faktor spôsobujúci vaše zdravotné problémy, ale bolo by pravdepodobné dobré toto zlepšiť tak, aby ste si šetrili pri nočnej starostlivosti o bábätko chrbát. Mamičky sa sťažujú na bolesti chrbta, keď v noci pri dieťati zaspia v rozličných zvláštnych polohách a nedajú si pozor na to, ako ležia. Dôvodom je väčšinou únava a to, že mamička už ani nemá silu sa poriadne otočiť. Ale skúste sa na to trošku viac zamerať, lebo aj pri takomto dieťati sa dá ležať tak, aby ste si zabezpečili svoje vlastné pohodlie. Takže si najprv urobte vlastné pohodlie tak, aby vás nič nebolelo, a až potom nechajte syna, aby sa prisal. Niektorým mamičkám pomáha, ak si podložia vankúšom chrbát alebo ak si dajú vankúš medzi nohy. Prípadne vyskúšajte čokoľvek iné, čo by vám pomohlo nájsť dobrú polohu.

Okrem liečby bolestí je dôležité, aby ste riešili príčinu problémov chrbticou s príslušným odborníkom, napríklad fyzioterapeutom, a odstránili ju tak, aby išlo o dlhodobé riešenie, nielen symptomatickú liečbu, ktorá znamená síce dočasnú úľavu od bolesti, ale nie je reálnym riešením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kazde rano krc v chrbtici