Môže byť slabé mliečko v jednom prsníku?

Lucia    15.06.2012, 15:49

Dobrý deň, mám 3týždňovú dcérku a problém s dojčením.. Už z pôrodnice som odchádzala s veľmi popraskanými bradavkami, cca pred týždňom som prekonala 2 dni s horúčkami (39+), kedy mi tvrdol pravý prsník a veľmi bolel, mliečko som si musela odsávať, prsník som masírovala a dávala si studené a octové obklady, ktoré zabrali.. Na bradavky používam fialovú vodičku z lekárne a už je to podstatne lepšie, problém je však s papaním malej, z ľavého prsníka je napapaná do 15minút a krásne spinká aj 3 hodiny a z pravého, kde bol zápal papá aj 20minút a i tak je stále hladná, je možné že sa zápalom znížila kvalita mliečka v tomto prsníku? Od soboty ju musím ešte dokŕmiť nutrilonom, prípadne svojim ešte odsatým mliečkom, nechcem aby si zvykala na flašu a umelé mlieko ale inak to s ňou nejde.. pravý prsník je citlivejší a viac bolí, hlavne pri prvom prisatí malej, potom už je to ok.. Jje možné že je mliečko slabšie? Ako to upraviť? Ďakujem pekne za radu.

Milá Lucia,

je skutočne možné, že horúčkovité ochorenie znížilo tvorbu mlieka v jednom prsníku (čiže množstvo mlieka, ale nie jeho kvalitu). Materské mlieko nie je "slabé", naopak je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka.
Dobrá správa je, že sa tvorba mlieka sa dá zvýšiť.

Pokojne dojčite svoje bábätko z oboch prsníkov počas jedného dojčenia a pokojne ho potom preložte znovu na prvý prsník. Tento proces môžete opakovať až dovtedy, kým sa bábätko napije dostatočne. Zároveň však môže stáť za to nechať si skontrolovať pitie bábätka laktačnou poradkyňou, ktorá vám ukáže spôsoby, ako bábätko môže na prsníku, ktorý saje, vypiť čo najväčšie množstvo mlieka, a kedy je vhodná doba na to, aby ste bábätko preložili na druhý prsník.
Poproste o posúdenie dojčenia poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
2) Na zvýšenie tvorby mlieka použite tento návod:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Nájdete v ňom opis prostriedkov, ktoré zvyšujú tvorbu mlieka.
3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/
Na druhý prsník prekladajte bábätko vtedy, keď už ani so stláčaním nepije.

Ak je dokrmovanie nevyhnutné, dokrmujte bábätko priamo na prsníku laktačnou pomôckou, ktorú vás poradkyňa naučí používať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto je dôležité, aby aj počas dokrmovania bábätko pilo z laktačnej pomôcky na prsníku a nie z fľaše.

Okrem toho, ak bude pretrvávať bolesť, ktorú ste opisovali, ozvite sa znovu, prípadne si prečítajte tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže byť slabé mliečko v jednom prsníku?