Nepriberá

N.    15.06.2012, 16:10

Máme taký problém, netýka sa ale výlučne dojčenia, tak neviem, či sa sem na to môžem opýtať- môj 20,5 mesačný drobec nepriberá. Už asi 4 mesiace, odkedy sme boli v poradni, je stále na rovnakej váhe- cca 12,6 kg. Čo som si všimla je, že rastie, podrástol pár cm, ale tá váha je stále od 12,4 do 12.8 kg. Keď sa narodil, mal 4000g. Keď mal pol roka, tak mal asi 9,5 kg. a Odvtedy nepriberá tak, ako prvých šesť mesiacov. Mám obavy, či to je zlou životosprávou. Samozrejme, je dojčený na požiadanie. Aj stolicu má v poriadku. Poradte prosím. Podľa rastovej tabuľky by mal mať zhruba už 13 kg. Meria 87 cm. Ďakujem.

Milá N.,

je dobré, že synčeka dojčíte. Dojčenie je dôležitá súčasť výživy dieťatka v tomto veku, ale nielen to. Dojčenie spĺňa rozličné ďalšie funkcie, ktoré sú v tomto veku mimoriadne dôležité.

Čo sa týka priberania: Toto nie je cez internet a s týmto množstvom informácií jednoduché posúdiť. Stálo by za to spracovať celé priberanie od narodenia až doteraz, vytvoriť graf, ktorého krivka by popisovala jeho priberanie a podľa toho ďalej postupovať.

Bábätká do pol roka priberajú veľmi rýchlo, potom sa priberanie spomaľuje a je logické, že dvojročné dieťa nemôže priberať tak, ako dieťa do šiestich mesiacov. Hmotnosť vášho synčeka by mohla potenciálne byť v poriadku, neexistuje jedno univerzálne číslo "správnej" hmotnosti pre všetky dvojročné deti.

Ak by bolo potrebné, aby váš synček skutočne pribral, potom je potrebné pokračovať v dojčení a zaoberať sa jeho výživou, pričom toto spadá do kompetencie iných odborníkov, ktorých môžete v tomto smere osloviť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok