Dojcenie a nedostatok vitaminu D

Barbora    08.04.2016, 07:52

Dobry den, rada by som sa spytala, ci je mozne, aby dojcenie sposobilo vyrazny nedostatok vitaminu D. Dakujem

Milá Barbora,

dojčenie nemá ako spôsobiť nedostatok vitamínu D - ani čo sa týka matky ani dieťaťa. Vitamín D nemá spojenie s dojčením - vitamín D má človek získavať externe, pobytom vonku zo slnka.

Materské mlieko obsahuje všetko, čo má obsahovať, vrátane určitého množstva vitamínu D, ktorý však potrebuje byť doplnený o ďalšie zdroje: a) zásoby vitamínu D v pečeni z obdobia tehotenstva (čo predpokladá, že matka mala dostatočné zásoby počas tehotenstva); b) slnečné žiarenie, čo predpokladá dostatočný pobyt vonku. Vitamín D v materskom mlieku teda vždy v evolúcii dopĺňali tieto ďalšie zdroje a preto obsah vitamínu D v materskom mlieku presne dopĺňal potreby dieťaťa. V súčasnosti na to, aby sa kompenzovali body a) a b) podáva sa všetkým deťom vitamín D v kvapkách tak, ako ich predpíše pediater.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a nedostatok vitaminu D