Satie pasticky

Zdenka    15.06.2012, 10:34

Dobry den, chcem sa opytat, ci je normalne, ked si dietatko po nadojceni saje pasticku. Moje 3 mesacne babatko, tak zacalo robit asi pred 3 dnami a stale ked ho dojcim, tak ked vlastne ukoncime jeden prsnik zacne si sat svoju pasticku, pokusam sa mu ponuknut prsnik znova, alebo aj druhy, ale nechce namiesto toho si saje svoju rucku, hladne asi nebude, lebo predpokladam, ze keby bolo, tak by zacalo papat, alebo nie?? Co si myslite vy, preco si saje rucku??? dakujem

Milá Zdenka,

na vašu otázku nie je jednoduché odpovedať cez internet. Bábätká si niekedy v tomto veku sajú pästičku, pretože toto obdobie v živote bábätka je sprevádzané objavením ručičiek, a nemusí na tom byť nič neobvyklé.

Na druhej strane, bábätká si niekedy sajú ručičky aj vtedy, keď sa mamičke zníži tvorba mlieka. Väčšinou to prebieha tak, že chvíľu na prsníku pijú a keď sa tok mlieka spomalí, tak namiesto ďalšieho pitia si sajú pästičku. Ak satie pästičky nahrádza pitie na prsníku, tak je potrebné podniknúť kroky na nápravu danej situácie, ktorá má niekedy tendenciu sa zhoršovať. Problém je v tom, že neplatí pravidlo, že "keby bolo bábätko hladné, tak by sa prisalo a pilo".  Satím pästičky si totiž môže nahrádzať satie na prsníku a nemusí to znamenať, že je dostatočne napapané. Táto skutočnosť sa potom neskôr môže prejavíť nižším váhovým prírastkom napríklad v priebehu nasledujúceho mesiaca.

K takejto situácii je potom relevantný tento dokument:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Kľúčom k riešeniu je zvýšenie tvorby mlieka, prípadne odstránenie príčin, pre ktoré sa tvorba mlieka znížila:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Satie pasticky