odmietanie prsnika

Lenka    22.06.2011, 15:15

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť čo robiť, keď moja 3 týždňová dcérka zrazu začala odmietať papať z jedného prsníka. Po prsatí dva-krát potiahne a potom sa odťahuje, niekedy až s plačom. Z druhého saje až do zaspatia. Nakoľko je plne dojčená, obávam sa, či budem mať dostatok mlieka v tom druhom prsníku. Mám jej prsník, ktorý odmieta aj tak ponúkať? Ďakujem, Lenka

Milá Lenka,

tvorba mlieka v oboch prsníkoch každej matky je rôzna. V jednom prsníku sa môže tvoriť viac mlieka, v druhom menej. To je normálne. Rozdiel v tvorbe mlieka v oboch prsníkoch môže byť buď malý, a preto si ho mnohé matky nevšimnú. Alebo môže byť väčší tak, ako ho popisujete vy. Keď sa bábätko na prsník prisaje, párkrát potiahne a potom sa odtiahne, prípadne potom plače, môže to znamenať, že tok mlieka na prsníku nie je dostatočný. Riešenie spočíva v úprave polohy a prisatia bábätka tak, aby dokázalo efektívne sať a piť mlieko. Je dobré, aby ste sa snažili prikladať bábätko na oba prsníky (aj ten, ktorý odmieta), ďalej aby ste zvýšili tvorbu mlieka, a tým aj zvýšili ochotu bábätka zostať na prsníku a piť. Odporučili by sme vám preto, aby ste sa zamerali na zvýšenie tvorby mlieka tak, ako je to uvedené v týchto krokoch:

1) Pomôže vám, ak s pomocou poradkyne pri dojčení zlepšíte polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Aby vaše bábätko vypilo viac mlieka, vyskúšajte stláčanie prsníka, ktoré vám poradkyňa ukáže:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

3) Potom je potrebné bylinkami a inými prostriedkami zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže spomínané postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Len pre zaujímavosť: Samozrejme, že je možné dojčiť aj z jedného prsníka (podobne, ako keď sa dojčia dvojičky, tak majú spolu tiež len dva prsníky), ale má zmysel snažiť sa o tom, aby bábätko pilo na oboch prsníkoch. Aby sa tak stalo v rámci uvedených postupov je dôležité spolu s úpravou polohy a prisatia začať užívať aj senovku grécku a benedikt lekársky v kapsuliach.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > odmietanie prsnika