zle mlieko

kiara    23.06.2011, 10:00

dobry den, je mozne aby mateske mlieko dietatku nevyhovovalo.mam 4,5 mes.synceka dojcim ho, ale obcas aj prikrmujem UM a vsimla som si, ze po uziti MM viac grcka aj po 1, 5hodine a je to take az zrazene mliecko - uz natravene, co pri UM sa to nestava. Maly vazi 8,4 kg co sa zda nasej pediatricke vela preto som posledny tyzden uplne vylucila UM.

Milá Kiara,

materské mlieko je plne prispôsobené tomu, aby presne vyhovovalo potrebám dieťaťa. Je určené priamo pre bábätká, a to tak z hľadiska obsahu živín ako aj mnohých iných látok, ktoré pomáhajú budovať jeho imunitu a chrániť ho pred chorobami teraz aj v budúcnosti. Dojčenie znižuje riziko cukrovky 1. a 2. typu, obezity, vysokého krvého tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, zápalu stredného ucha, astmy, alergií, gastroenteritíd a nekrotizujúcej enterokolitídy.

Dojčenie je dobré aj pre zdravie matiek. Dnes už je dostatok dôkazov, že dojčenie znižuje riziko rakoviny prsníka a cukrovky 2. typu matiek.

Materské mlieko obsahuje viac ako 1000 látok, pričom umelé mlieko je vyrábané z kravského mlieka, má len niečo vyše 40 látok a materskému mlieko nie je podobné.

Grckanie materského mlieka vás nemusí znepokojovať. Vygrcnuté materské mlieko má dokonca schopnosť, vďaka imunitným látkam v ňom obsiahnutým, vystielať sliznice horných dýchacích ciest, a tým potenciálne prispievať k lepšej imunite bábätka. Vygrcnuté materské mlieko je "zrazené", pretože je vynikajúcou vlastnosťou materského mlieka, že obsahuje enzýmy, ktoré veľmi rýchlo pomáhajú jeho tráveniu - preto vyzerá "zrazené". Materské mlieko je iné ako umelé mlieko, vyzerá inak a správa sa inak. Pozitívne inak. Netreba ho porovnávať s umelým mliekom.

Je však možné, že v kombinácii s umelým mliekom váš synček skutočne prijíma príliš veľa mlieka, a preto aj grcká. Ak grcká, ak len výlučne dojčíte, ako sme spomínali, nemusíte si robiť starosti. Určite by stálo za to, aby ste v spolupráci s poradkyňou pri dojčení posúdili pitie vášho synčeka na prsníku, a na základe toho sa snažili o to, aby ste mohli synčeka výlučne dojčiť bez dokrmovania umelým mliekom. Zoznam poradkýň pri dojčení nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak by bolo dokrmovanie vo veku vášho synčeka potrebné, je vhodnejšie dokrmovať bábätko tuhou stravou ako umelým mliekom. Zavedením tuhej stravy sa postupne tiež zmierni alebo odstráni grckanie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok