Hlieny

Lydia    08.07.2012, 10:02

Dobry den, v stolici 4 mesacneho babatka som nasla hlieny. Na internete som nasla, ze u tak maleho babatka mozu byt z dovodu alergie na mlieko/laktozu, ktora mohla vzniknut kvoli dokrmovaniu nutrilonom (UM ked bol malicky a nemala som dostatok mlieka), ak sa to potvrdi, budem musiet skoncit s kojenim kvoli spominanej alergii? Dakujem za vysvetlenie.

Milá Lýdia,

hlieny v stolici dojčeného bábätka môžu byť normálne a nie je potrebné sa tým zaoberať. Ak vaše bábätko dobre prospieva, je vo všeobecnosti spokojné, tak hlieny v stolici nemusíte riešiť. Pokračujte ďalej v dojčení a hlieny si nemusíte všímať. Hlieny samy o sebe nič neznamenajú.

Navyše, aj keby vaše bábätko malo alergiu na bielkovinu kravského mlieka, tak riešením nie je skončiť s dojčením. Naopak. Riešením je pokračovať v dojčení a keby to bolo skutočne indikované (ale hlien v stolici na toto nie je indikáciou), tak môžete zo svojho jedálnička vylúčiť potraviny obsahujúce kravské mlieko a ďalej dojčiť. Ale na toto by musel byť dobrý dôvod a takýto krok treba podniknúť len v minime prípadov a len ak je to skutočne potrebné. Vo všeobcnosti je totiž dobré, že sa v materskom mlieku objavujú rozličné bielkoviny, pretože pripravujú dieťatko na prijímanie potravy v budúcnosti.

Vaše bábätko nie je alergické na laktózu, toto nie je správna diagnóza z rozličných príčin.

Niekedy podávanie umelého mlieka na začiatku života bábätka tak, ako uvádzate, môže spôsobiť alergiu na bielkovinu kravského mlieka, ale práve preto je logické, že to, čo vaše dieťatko potrebuje, je dojčenie a nie opätovný prechod na umelú výživu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok