Vytekanie, striekanie mlieka

Jarmila    11.07.2012, 10:37

Dobry den, mam takmer 5 mesacnu dceru kojenu od narodenia na poziadanie, 90% v lahu na boku. Zatial nedokrmujeme. Mame dlhodoby problem s vytekanim, resp. striekanim mlieka pri kojeni - tok je pre nu hlavne z jedneho prsnika na zaciatku kojenia prilis silny a tym je to cele pre nu dost stresujuce, zabieha jej, kasle, stazuje sa, pozera na mna preco s tym nieco nespravim, neustale sa pusta a ked je unavena dost place. Mam nadprodukciu, mlieka je uz menej ako na zaciatku, ale tok je stale prilis silny. Mlieko aj vyteka samovolne pocas dna (to je zas stres pre mna: viac krat denne mokre tricko a v tychto teplnach su vlozky do podprsenky hodne neprijemne, tak ich casto nenosim) a to aj ked je prsnik poloprazdny, cize znizenim tvorby sa to nevyriesi (na zaciatku som skusala znizovat tvorbu salviovym cajom - litrom denne, ale prinieslo to akurat tyzdnove nekakanie u dcerky, u mna takmer ziadna zmena). Poslednych par tyzdnov vzdy pri vytekani stlacim bradavku a naivne verim ze 'naucim prsia' aby nechali mlieko dnu. Ziaden efekt. Existuje nejaky hmat alebo nejaka technika ktora by nam mohla pomoct? Da sa s tym nieco vobec spravit, ci len cakat kym bude dcerka dost velka a bude tok zvladat? Moze to byt tym, ze som na zaciatku nespravne odstriekavala - stlacanim celeho prsnika a nie len dvorca a bradavky? Kojenie sme si museli vybojovat, mala som kosiky aby sa naucila ako ma sat - vtahovala stale spodnu peru dnu, potom velke bolesti, k tomu ta nadprodukcia a vytekanie. Uz sme mali par krat aj pokojne kojenie, ale vacsinou je to stres hlavne pre nu a velmi tuzim aby to aj pre nas bol konecne oddych, relax, mier a nie boj ako doteraz. Vdaka za odpoved!

Milá Jarmila,

najlepšie by bolo, keby ste skontaktovali poradkyňu pri dojčení, ktorá by vám kompetentne poradila na základe pozorovania dojčenia.

Z toho, čo píšete, by vám pomohla zmena polohy, ktorá by spôsobila, že by bábätko dokázalo lepšie regulovať tok mlieka - toto je niečo, čo by vám poradkyňa mohla ukázať. Čo najlepšie prisatie je totiž kľúčom k správnej regulácii toku mlieka.

Avšak vo veku vášho bábätka by už regulácia toku mlieka, aj keď máte vysokú tvorbu mlieka, nemala byť pre bábätko taký problém. Pozorovaním dojčenia by bolo dobré zistiť, čo presne sa deje. Je možné, že príčina správania vášho bábätka je ešte niekde inde. Je to totiž paradoxné, ale rýchly tok mlieka niekedy po pár minútach vystrieda pomalý tok mlieka a bábätko môže byť nespokojné aj z tohto dôvodu.

Znižovať tvorbu mlieka nie je v týchto situáciách riešením. Je zrejmé, že mokré tričko je nepríjemné, ale toto sa postupne zmení samo od seba.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vytekanie, striekanie mlieka