tekutiny a tuha strava

Diana    23.06.2011, 16:50

Dobry den, chcem sa opytat, mam 10mesacne dieta, plne dojcene + samozrejme uz aj tuha strava.Co sa tuhej stravy tyka nieje moc velky jedak, zje tak 30-50g z obeda a ovocnej vyzivy,ak by som to zahustila tak zje este menej. Po kazdej tuhej strave jej dam napit vody, no vypije ledva par hltov, okrem toho je dojcena na poziadanie. Niekedy namiesto vody vyzaduje zapit mliekom, a tak sa mi vynara otazka, vidim mamicky okolo seba ako tlacia kociky tam zavesene flasky,pohare s cajom :-)ako jej doplnit tekutiny pocas leta?Cim sa mam riadit aby som vedela,ze nieje dehydrovana?

Milá Diana,

deti vo veku vašej dcérky nemusia byť ešte veľkí jedáci, obzvlášť, ak sú dobre dojčené. Dojčenie spolu s určitým množstvom tuhej stravy im poskytuje všetko, čo potrebujú. Tekutiny sa nachádzajú aj v tuhej strave, ktorú jej dávate. Navyše materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda, takže ak dojčíte dcérku na požiadanie, pokrývate jej potrebu tekutín tým najvhodnejším nápojom. Veľa detí popri dojčení pije málo. Nenúťte ju piť. Pitie jej ponúkajte, ale nemusíte čakať, že vypije viac ako pár hltov. To je v poriadku. Učte ju piť z normálneho bežného hrnčeka/pohára bez rôznych náustkov a sosáčikov. Aj všetky tie poháriky z náustkami sú vlastne určitý druh fľaše. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Potrebuje sa naučiť piť z normálneho pohárika. A poskytnite jej na to dostatok času - pokým bude dostatočne dojčená, tak máte čas aj niekoľko ďalších mesiacov. Nesnažte sa ju na pitie nalákať sladením či čajíkmi. Dávajte jej vodu, chce to len trpezlivosť a čas. Čo sa jedla týka, mnoho dojčených detí začne jesť väčšie množstvá jedla až po roku. Je normálne, že dojčené deti sa najedia a potom sa chcú dojčiť. Niektoré dojčené deti sa dokonca najedia a aj dobre napijú a chcú sa dojčiť. Je to preto, že dojčenie nie je len jedlo a pitie. Dojčenie má mnohé ďalšie funkcie a dieťa ho vníma ako úplne iný komplexný proces, nezávislý od pitia či jedla. Pokojne ju dojčite kedykoľvek, keď bude chcieť - pred jedlom, aj po jedle. V tomto veku pri dojčení ešte stále platí zásada, že dojčenie má byť na požiadanie, prípadne dojčenie treba aktívne ponúkať, ak sa dieťa "zabudne" dojčiť.

Dojčenie teda dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete. Lepšie ako fľašky zavesené na kočiaroch :-)

V domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie - môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite jej dojčenie, prípadne je môžete robiť aj redšie príkrmy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > tekutiny a tuha strava