Problém s ťahaním

monika    15.07.2012, 18:49

Dobry den, mam synceka,ktory ma 2 tyzdne a 3 dni, do 2 tyzdnov papal pekne cez den aj v noci z prsnika, mal dostatok mliecka, po 2 tyzdni prisla cez den zmena( po pridani vitaminu D a K lyzickou s odsrteknutym mlieckom-neviem ci to moze mat suvis) prestal tahat cez den taha ln ked mam uplne plny prsnik, ked mu to ide lahko, ked uz mu to ide tazsie (mlieck tam stale mam) tak bud je nervozny a odtrhva sa alebo place alebo zaspava a po 5-10 minutach sa preberie a hlada zase prsnnik a tak sa to opakuuje, vcera vecer a dnes vecer som mu dala nutrilon, vypyl vacsiu polovicu davky( 1 davka 133ml), ako to mam riesit? velmi by som chcela pokracovat v plnom kojeni. dakujem

Milá Monika,

nepredpokladali by sme, že existuje súvislosť medzi podaním vitamínov lyžičkou a tým, čo popisujete. Znie to ako dve náhodné udalosti.

Bez ohľadu na to, aký je pôvod toho, čo sa deje, riešenie je v podniknutí krokov na to, aby synček lepšie pil z prsníka. Je dobré vedieť, že bábätká reagujú na tok mlieka, nie na jeho množstvo v prsníku. Takže napriek tomu, že v prsníku stále mlieko je, ak sa jeho tok spomalí, synček sa môže odtrhávať a byť nervózny a plakať, prípadne zaspávať a potom zase chcieť piť.

Takže urobte tieto kroky:

1) Skontaktujte laktačnú poradkyňu, ktorá vám kroky, ktoré popíšeme, bude vedieť prakticky ukázať.

2) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.

3) Okrem toho je dôležité zvýšiť tvorbu mlieka. Začnite užívať senovku grécku a benedikt lekársky plus iné podporné prostriedky tak, ako je to v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Taktiež je dôležité, aby ste sa vyhli fľaši podľa tohto návodu, ak je dokrmovanie skutočne potrebné, čo by ale bolo vo vašom prípade najprv potrebné posúdiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
Dokrmovanie bábätka na prsníka má mnoho výhod: Bábätko totiž saje z prsníka (a nie napríklad z fľaše), zároveň získava aj mlieko z prsníka a stimuluje tým tvorbu mlieka a hlavne dojčenie je viac než len pitie mlieka.
5) Okrem toho vám pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho. Toto je pre prípravu na prisatie veľmi dôležité.
K vašej otázke: Bábätko zaspáva pri dojčení preto, lebo sa tok mlieka spomalí, bábätká reagujú na tok mlieka. Znamená to, že potrebujete bábätku pomôcť, aby získalo lepší tok mlieka a návod na to sú jednotlivé uvedené body, prípadne aj používanie laktačnej pomôcky. Akonáhle bábätko dostane tok mlieka, nebude na prsníku zaspávať ani sa od neho odtŕhať.

Prečítajte si aj túto predchádzajúcu podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=231



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém s ťahaním