Otehotnenie pocas dojcenia

Veronika    15.09.2016, 16:24

Dobry den, chcela by som sa Vas opytat, syncek ma 10 a pol mesiaca, dojceny je na poziadanie, od porodu som este nemala menstruaciu, chcela by som opat otehotniet.. je to mozne aj teraz, ked stale kojim, alebo musim kojenie nejako obmedzit.. Dakujem za Vasu odpoved Veronika ;)

Milá Veronika,

dojčenie na určitú dobu po narodení bábätka potláča plodnosť matky a tento stav typicky trvá priemerne 14 – 17 mesiacov (ale rozpätie nadol aj nahor môže byť pomerne široké). Toto je normálny a v podstate očakávaný stav, ktorý chráni bábätko a aj matku pred ďalším tehotenstvom v čase, kedy naň obaja nie sú ešte pripravení. To, že dojčíte bábätko v 10. mesiacoch, je normálne a kľúčové pre jeho správny vývoj. Štatisticky je vysoko pravdepodobné, že už čoskoro sa toto zmení a obnoví sa menštruácia a aj vaša plodnosť.

Takže ak plánujete bábätko, je niekoľko vecí, ktoré môže byť vhodné zvážiť:

- vaše dieťatko je ešte stále veľmi maličké a dojčenie potrebuje, a preto je dobré pokračovať s dojčení

- vaša schopnosť mať ďalšie bábätko sa v určitom bode vráti, hoci presný čas nie je možné určiť, štatisticky by to mohlo byť čoskoro, dajte tomu čas

- medzi dojčením a tehotenstvom nie je potrebný čas na "oddych organizmu", dojčenie nie je vyčerpávajúce samo o sebe (ale starostlivosť o maličké dieťa áno), nepotrebujete viac živín, ak sa normálne stravujete a jete, keď ste hladná

- je možné dojčiť počas tehotenstva ako aj oboch súrodencov naraz, ak by ste chceli

- dojčenie má po 1. roku života dieťatka veľký význam - k tomuto si prečítajte aj túto sekciu našich stránok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

- tehotenstvo môže byť únavné a dojčenie vám poskytne aspoň trošku času, keď sa vaše dieťatko zastaví a bude pri vás ležať

Pokračujte v dojčení synčeka, pokúšajte sa o bábätko, ak po ňom túžite, a medzitým si vychutnajte čas, kým ešte máte len synčeka a ešte nie ste tehotná.

Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Toto je správna reakcia vášho tela. Dôvodom nie je len dojčenie ako také. Z hľadiska hladín hormónu prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí. Častokrát sa matky vo vašej situácii dozvedia, že by mali znížiť počet dojčení, aby sa plodnosť vrátila. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Ženy, ktoré uvádzajú, že keď znížili počet dojčení, vrátila sa im menštruácia, by vysoko pravdepodobne menštruáciu dostali už aj bez zmien v dojčení. Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoje znaky plodnosti na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/). 

Prečítajte si aj tento náš článok o dojčení počas tehotenstva:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Otehotnenie pocas dojcenia