Dlhodobo lokálne kortikoidy

Katarína    02.10.2016, 10:38

Dobrý deň. Mám 5 mesačnú dcérku, ktorú zatiaľ výlučne dojčím. Kvôli silnej hypertrofii nosových mušlí a neprestávajúcim bolestiam dutín mi ORL lekár predpísal Nasonex, ktorý mi kázal užívať dlhodobo. Užívam ho odkedy mala dcérka 2,5 mesiaca. Posledné týždne som dávku znížila na polovicu, ale keďže som opäť ochorela, musela som nasadiť opäť plnú dávku (1 vstrek do každej dierky 2x denne). Lekár mi povedal, že môžem popri užívaní lokálnych kortikoidov dojčiť, ja sa však obávam, čí dlhodobé užívanie nemôže malej poškodiť. Zatiaľ sa mi stav dutín vďaka kortikoidom výrazne nezlepšil a hrozí mi operácia, ale keď neužívam Nasonex, stav sa mi zhoršuje. Ďakujem za odpoveď.

Milá Katarína,

váš lekár má pravdu, môžete používať kortikoidy a popritom dojčiť bez obmedzení. Kortikoidy (aj ako tabletky, lokálne injekcie či infúzie) ani pri dlhodobom užívaní nie sú dôvodom na to, aby ste nedojčili. Kortikoidy sa v materskom mlieku nachádzajú aj prirodzene a ich množstvo sa užívaním kortikoidov zásadne nezvyšuje.

Pre vaše zdravie (pretože dojčenie je dôležité aj pre zdravie matiek) ako aj pre zdravie vášho bábätka je dôležité, aby ste v dojčení pokračovali počas toho, ako spomínané lieky užívate.

Je tiež dobré vedieť, že pokračovať v dojčení je bezpečnejšie pre vás aj vaše bábätko aj v prípade, že by ste potrebovali absolvovať operáciu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhodobo lokálne kortikoidy