Lieky a dojčenie 1

Lenka    08.08.2012, 14:39

Dojčím svoju malu dcérku. Zvykla som si užiť každé ráno 3 alebo 1,5 mg. lexaurinu. Neviem však koľko z takého množstva lexaurinu môže prejsť bromezepanu do mlieka. Nemôže si dieťa zvyknúť na liek v mlieku. Nemôžete Existuje inštitúcia, ktorá by mi mohla spraviť rozbor mlieka? Nerada by som malej ublížila. Všade čítam, že keď beriete lieky nedojčite. Chcem sa ešte spýtať, ako lieky proti úzkosti sú prípustné pri dojčení. ďakujem.

Milá Lenka,

samozrejme, že je možné zmerať hladinu lieku v materskom mlieku, ale je to pomerne zbytočná činnosť. A to z toho dôvodu, že hladina nejakého lieku v materskom mlieku nie je jediné kritérium, ktoré rozhoduje o tom, že je možné dojčiť a popri tom užívať lieky. Jeden z najrozhodujúcejších faktorov je zvážiť riziko nedojčenia a prechodu na umelú výživu. Tieto riziká sú takmer vždy vyššie ako dojčenie a súčasné užívanie liekov. 

Z hľadiska dojčenia existujú lieky, ktoré by boli vhodnejšie ako lexaurín, napríklad lorazepam alebo midazolam. Vo vašej situácii je veľmi dôležité, aby ste dojčili a zároveň hľadali lieky, ktore pri dojčení môžete užívať. Ak by lexaurín bol jediná možnosť, tak je bezpečnejšie pokračovať počas jeho užívania v dojčení. Ako sme písali, podobne ako pri väčšine liekov, aj pri tomto lieku, sa ho do mlieka dostáva pomerne malé množstvo, a pri užívaní liekov a dojčení sa nezvažuje len skutočnosť, či liek prechádza do mlieka, ale aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza. Dojčenie je navyše pre dieťa prevenciou pred možnými psychickými problémami, a preto je v takejto situácii veľmi dôležité.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Lieky a dojčenie 1