Fortifikacia MM predcasniatka

Zuzana    31.10.2016, 09:32

Dobry den, vedeli by ste mi poradit, aky je vyznam fortifikacie MM pri predcasne narodenych detoch? Deje sa toto aj v tych 'dojciaco vyspelejsich' krajinach? Nas syn sa narodil v 27tt s porodnou hmotnostou 980g (nasledne upravene na 25tt), momentalne ma 12 tyzdnov, vahu cca 2800g. Pocas pobytu v nemocnici mu moje mliecko fortifikovali. Pri prepusteni nas poucili o potrebe fortifikacie MM az do dosiahnutia 4,5kg. Maly je momentalne plne dojceny. Pridavanie bmf mi je, pravdu povediac, troska proti srsti, a to jednak z dovodu potreby 'dokrmovania', no najma z dovodu, ze akosi sa mi nechce verit, ze MM takymto detom vyzivovo nepostacuje. Na druhej strane mam zas obavu, ze ak mu bmf nebudem davat, mozem mu nejako ublizit, prip. obmedzit jeho vyvoj.

Milá Zuzana,

ak má bábätko 36 týždňov, tak fortifikátory nepotrebuje (v tejto súvislosti je tiež dôležité dodať, že ak by ste naďalej chceli pokračovať v podávaní fortifikátorov, je možné ich podávať laktačnou pomôckou priamo na prsníku a nepodstupovať tak riziká kŕmenia fľašou: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/). To, čo je skutočne dôležité je, aby bábätko získavalo dostatočné množstvá mlieka na prsníku (čo práve podávanie fortifikátorov fľašou ohrozuje). Dieťa potrebuje piť dostatočne, treba ho prestať vážiť pred dojčením a po dojčení.
Pri tomto bábätku treba urobiť to isté, čo pri iných bábätkách - pozorovať dojčenie a zabezpečiť, aby dobre pilo – preto vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste v tomto ohľade mohli urobiť všetky potrebné kroky.

Prečítajte si tiež tieto články:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/predcasniatka/
http://www.mamila.sk/.../pomoc-pri.../predcasne-narodene/
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/klokankovanie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Fortifikacia MM predcasniatka