Vytekanie mlieka

Vladimíra    29.07.2012, 22:43

Dobrý deň. Mám 5 týždňovú dcérku,ktorú iba dojčím. Keďže sme začínali dojčiť nesprávnou polohou,malá mi dohrýzla bradavky,hlavne ľavú,na ktorej mám v strede ranu v tvare polmesiaca.Pri dojčení z pravého prsníka,mi z ľavého vyteká,niekedy až strieka mlieko, dokonca aj kedykoľvek cez deň vyteká,a to mi vadí, lebo musím byť v podprsenke s vložkami,bez nej mám stále mokré tričko.Väčšinou z neho vytečie okolo 60ml,niekedy aj viac, tak keď má malá málo,tak jej ho dám z fľašky..Tak sa chcem spýtať,ako zamedziť takému vytekaniu,resp.zahojeniu bradavky,,lebo po každom dojčení z nej sa vždy obnoví rana.Používam Bepanthen na to,ale moc to nepomáha. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Vladimíra

Milá Vladimíra,

to, čo píšete, by si skutočne vyžadovalo stretnutie s poradkyňou pri dojčení. Potrebujete totiž vyriešiť niekoľko otázok naraz, a všetky z nich si vyžadujú praktickú pomoc:

1) Ranu na bradavke - v tomto smere potrebujete praktickú ukážku správnej polohy a prisatia. A potrebujete cielenú liečbu, pre ktorú je dôležité, aby ste začali používať postupy, ktoré vám pomôžu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/


Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.

2) Ak by ste to z hľadiska vytekania mlieka potrebovali, môžete použiť "zberače mlieka" (pozor nie klobúčiky!), do ktorých sa dá mlieko zachytávať. Toto by vám mohlo trochu pomôcť, ale táto situácia sa bude postupne zlepšovať a nie je potrebné s tým robiť nič viac než nájsť praktický spôsob, ako to ešte nejakú dobu vydržať.

3) Ak vám mlieko vyteká tak, ako popisujete, tak by nemal byť dôvod na to, aby vaša dcérka mala málo mlieka a aby ste jej mlieko museli dávať z fľašky. Aj keby ste ju potrebovali dokrmovať, tak by bolo vhodné dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Dokrmovanie bábätka na prsníka má mnoho výhod: Bábätko totiž saje z prsníka (a nie napríklad z fľaše), zároveň získava aj mlieko z prsníka a stimuluje tým tvorbu mlieka a hlavne dojčenie je viac než len pitie mlieka.

A špecificky vo vašom prípade môže používanie fľašky spôsobovať aj problém so správnym prisávaním, čo zhoršuje aj ranu na prsníku. Na vyliečenie tejto rany je odstránenie fľašky podmienkou. 

Ale vzhľadom na vašu pravdepodobne vysokú tvorbu mlieka je v prvom rade potrebné zlepšiť dojčenie, pretože by nemal byť na dokrmovanie dôvod. V takomto prípade by správna poloha, prisatie a stláčanie prsníka mali výrazne pomôcť. Všetko toto vám ukáže poradkyňa pri dojčení a môžete si to prečítať aj v horeuvedených linkoch a tiež tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vytekanie mlieka