Priberanie babatka 2 - surne - chudneme

Lydia    01.08.2012, 14:23

Dobry den, tak po dnesnom vazeni som zistila, ze syncek schudol. 28 jula sme ukoncili 5ty mesiac. Syn mal pri narodeni nieco pod 3 kila. Pekne priberal, ale od 13. jula sa jeho priberanie akosi skoncilo. 13 jula sme mali 8260 gramov. 23 Jula 8400 g, 26 Jula 8440 gramov, a dnes 31 jula 8380 gramov. Je takyto vyvoj normalny? Je v poriakdu aby 5 mesacne babatko chudlo? 26 jula sme mali ockovanie, maly bol nepokojny a zadalo sa mi, ze menej papal asi dva dni a uz asi dva tyzdne lozime, cize syncek sa viac hybe ako predtym, ale predsa, je to v poriadku? Inak mam pocit, ze tym ze si v poslednej dobe pytal papat menej, ze sa mi znizila tvorba mlieka. Co mam robit? Vopred dakujem. Lydia

Milá Lýdia,

nie, takýto vývoj nie je normálny. Ak predtým synček výborne priberal a teraz prestal, tak to má nejaký dôvod. Nie je pravdepodobné, že by to bolo tým, že sa viac hýbe či ostatnými vecami, ktoré ste spomínali.

Je to situácia, ktorú treba riešiť: najčastejšou príčinou býva zníženie tvorby mlieka, čo spôsobuje, že synček pije menej mlieka. Viac ako samotné chudnutie môže postupne začať predstavovať problém správanie synčeka pri dojčení, ktorému je dobré predísť ešte predtým, než dospeje do bodu, keď to bude ťažšie riešiteľné. Pri znížení tvorby mlieka sa mnohé deti začnú správať tak, že sa menej dojčia, sú menej ochotné sa prisať, niekedy sa prisávajú a pijú len v polospánku, inak sa odťahujú, prehýbajú či plačú. Aj keď toto váš synček teraz možno nerobí, potrebujete urobiť opatrenia na zvýšenie tvorby mlieka, ešte než do tohto bodu dospejete.

Takže urobte tieto kroky:

a) Prečítajte si tento dokument a odstráňte príčiny, prečo sa tvorba mlieka mohla znížiť. A čo je ešte dôležitejšie, podniknite kroky na jej zvýšenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

b) Na zvýšenie tvorby mlieka použite bod 7 z tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

c) Prečítajte si tento dokument, ktorý vám tiež može pomôcť:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

A samozrejme, ak synček bude ochotný prisať sa a piť, dojčite ho čo najčastejšie a prestriedajte prsníky.

d) Ak dôsledne urobíte kroky na zvýšenie tvorby mlieka uvedné v bode b), tak by sa situácia zlepšiť. V tomto veku, ak by bolo treba zvýšiť kalorický príjem na to, aby synček začal viac priberať, tak je vhodnejšie začať mu dávať príkrmy (jedlo) ako dokrmovať umelou výživou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Priberanie babatka 2 - surne - chudneme