Ako si udrzat mlieko?

Eva    03.08.2012, 20:24

Dobrý deň. Prosím Vás o radu. Môj syn má 14 mesiacov, stále ho dojčím, 4 krát cez deň a raz v noci. Vždy pije z oboch prsníkov, iba večer a v noci z jedného. Mam však pocit, že mlieka mám čím ďalej, tým menej (pocit prázdnych prsníkov), syn menej ciká. Dávam mu vodu z fľaše, ale nechce veľmi piť (vypije tak 1,5 deci na deň). Obávam sa, aby nemal málo tekutín. Ako mám zistiť či mám stále dosť mlieka a ako si čo najdlhšie udržím laktáciu? Ďakujem

Milá Eva,

bolo by dobré zhodnotiť pitie vášho synčeka. Pocit prázdnych prsníkov ani cikanie nemusia byť úplne smerodajné. Hoci je potenciálne možné, že sa vám tvorba mlieka znížila.

V tomto veku nemá zmysel dávať synčekovi fľašu, dávajte mu vodu z otvoreného pohárika (nie pohárika s náustkom - to je len iný typ fľaše). Mnohé deti v tomto veku sa ešte len učia piť vodu a veľkú časť vody získavajú z materského mlieka. Preto môže byť dôležité, aby váš synček pil dostatočné množstvo materského mlieka a zároveň sa postupne učil piť vodu.

Zistiť, či máte dosť mlieka, by vám mohla pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorá by vám to vedela povedať na základe pozorovania dojčenia.

Čo sa týka toho, ako si udržať tvorbu mlieka: Toto závisí od toho, aká je vaša momentálna situácia s tvorbou mlieka, pretože:

1) je možné, že máte dosť mlieka, a že by stačilo, aby ste synčekovi dojčenie ponúkali, aby ste nečakali, kým on bude mať o dojčenie záujem, plus prestriedanie prsníkov. Za normálnych okolností by toto malo stačiť.

2) ale ak sa tvorba mlieka znížila, tak potom urobte tieto kroky:
a) Prečítajte si tento dokument a odstráňte príčiny, prečo sa tvorba mlieka mohla znížiť. A čo je ešte dôležitejšie, podniknite kroky na jej zvýšenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

b) Na zvýšenie tvorby mlieka použite bod 7 z tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

c) Prečítajte si tento dokument, ktorý vám tiež može pomôcť:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Tieto kroky by ste mali podniknúť v spolupráci s poradkyňou pri dojčení.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako si udrzat mlieko?