Odlúčenie dojčeného dieťaťa počas pobytu matky v pôrodnici

Mirka    25.06.2011, 12:34

Dobrý deň milá poradkyňa, mám dvojročného synčeka, ktorého dosť intenzívne kojím doteraz (cez deň na požiadanie, zvyčajne to je ráno pri prebúdzaní, doobeda cca dvakrát, cez obedňajší spánok aj trikrát, poobede až do večera niekoľkokrát, pri dojčení zaspáva a v noci ho kojím približne trikrát, nepamätám si to presne, spáva s nami v posteli) a mienim v tom pokračovať, až kým bude sám chcieť. Lenže mám obavy, ako sa vyvinie situácia v čase, keď budem rodiť naše druhé bábätko, v tom čase by mal mať synček už dva a pol roka. Jednak si neviem predstaviť, že budeme odlúčení a potom mám strach, či sa tým nenaruší priebeh kojenia počas nášho prípadného odlúčenia (so synom som bola v nemocnici dokopy 10 dní), môžu sa objaviť aj komplikácie pri pôrode, resp. nechtiac budem možno rodiť sekciou, ako som rodila prvého synčeka. Ešte som uvažovala nad ubytovaním manžela a synčeka so mnou v nemocnici, len neviem, či vôbec taká možnosť na SR existuje a či budeme mať na taký pobyt v budúcnosti dostatok prostriedkov. Čo mi poradíte? Navyše ma moje okolie už v kojení nepodporuje, čomu však dokážem čeliť. Vopred srdečne ďakujem za odpoveď :)

Milá Mirka,

vašu dilemu o tom, čo urobiť so starším dieťatkom počas pobytu v pôrodnici s ďalším bábätkom, rieši veľa mamičiek. Je výborné, že máte v pláne dojčiť synčeka, dokým bude sám chcieť. Každé dieťa totiž prirodzene dospeje do bodu, v ktorom sa prestane dojčiť. Ak mu je to umožnené, je to míľnik, ktorý dieťa radostne a s hrdosťou dosiahne. A to stojí za to. Ak váš synček bude mať v čase pôrodu 2, 5 roka, znamená to, že ide o veľmi citlivé obdobie, keď vôbec nemusí byť pripravený na odlúčenie. Dojčenie počas tohto obdobia mu teda pomôže toto obdobie prekonať a zvládnuť prechod k tomu, že bude mať súrodenca. Je pravda, že niektoré deti (obzvlášť v tomto veku) sa k dojčeniu vrátia aj po dlhšej prestávke, ale odlúčenie je aj tak pre ne náročná situácia a je lepšie sa mu vyhnúť. Okrem dojčenia nie je pri odlúčení jednoduché riešiť ani zaspávanie počas dňa a večer a v noci.

Čo teda v tomto období urobiť?

Svojho synčeka poznáte najlepšie vy. Ak si myslíte, že jeho dojčenie a jeho pobyt s vami počas pobytu v pôrodnici (aj bez ohľadu na dojčenie) sú dôležité, naša rada by bola, aby ste tomu prispôsobili výber pôrodnice. Aj na Slovensku existujú pôrodnice, kde môžete byť spoločne s manželom a starším dieťatkom. Skúste si nájsť takú, ktorá vám spoločný pobyt umožní (napr. Banská Štiavnica, Topoľčany...). Skúste začať už teraz šetriť peniažky, aby ste to zvládli. Táto investícia sa vám vyplatí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odlúčenie dojčeného dieťaťa počas pobytu matky v pôrodnici