Lieky a dojčenie

Lenka    06.08.2012, 13:40

Ďakujem Vám za rady ste mi veľkou oporou. Ale aj tak sa chcem spýtať. Kde by sa dal spraviť rozbor mlieka koľko lieku prechádza. Zda sa mi, že moja mala je ospala aj z takého malého množstva lexaurinu a veľmi sa bojím, že si mala zvykne aj na takú malu dávku. Čo s tým prosím o rady.

Milá Lenka,

máte niekoľko možností, ktoré môžete zvážiť:

a) môžete dať skontrolovať svoju dcérku pediatrom (všeobecné vyšetrenie)

b) môžete pediatra požiadať, aby odobral dcérke krv a zisil hladinu lieku v krvi

Skúste nájsť pediatra, ktorý chápe dôležitosť dojčenia a rozumie farmakokinetike liekov počas dojčenia natoľko, aby podporil dojčenie spolu so súčasným užívaním lieku, pretože sa často stáva, že ukončenie dojčenia je odporúčané bez hlbšieho zamyslenia sa, preto, že je takéto odporúčanie vyzerá, že je "bezpečné", hoci to tak nie je.

c) môžete požiadať psychiatra o zmenu lieku, ale ak by toto bola jediná možnosť, ktorá vám zaberá, tak je bezpečnejšie pokračovať v dojčení ako prestať dojčiť

Nepíšete, koľko mesiacov dcérka má, ale pokiaľ nie je úplne maličké bábätko, tak, ak je užívanie lexaurínu vaša jediná možnosť, tak je súčasné dojčenie popri tom vaša najlepšia možnosť. Okrem iného hlavne vzhľadom na riziká nedojčenia pre dcérku aj pre vás.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Lieky a dojčenie