Dojčenie a alergény

zuzana    07.08.2012, 15:16

Dobrý deň, mám doma 2-týždňové bábätko, ktoré plne dojčím. Z okolia a literatúry sa dozvedám, že by som v strave mala vynechať potraviny, ktoré sa považujú za najväčšie alergény (arašidy, kakao, morské ryby, čokoláda, vajcia, sója), čiže všetko to, čo mám rada. Pred tehotenstvom a v čase tehotenstva som bola zvyknutá na svoju dávku sladkého a obľúbeného (čo neboli žiadne excesy, ale napríklad: - 2 riadky čokolády a k tomu pohár kakaa - polievková lyžica arašidového masla alebo hrsť orieškov - sójové výrobky k večeri (nátierky, sójové párky, sójový nárez) - praženica z 2 vajec Predstava, že by som sa toho mal vzdať teraz, keď dojčím mi spôsobuje stresy. Vždy sa na tú svoju dávku sladkého počas dňa teším, no zároveň ma máta to, čo čítam a počujem, že to môže dieťaťu spôsobovať alergie. Mne samej síce zistili atopický ekzém, ale ten sa mi objaví tak 1-2krát do roka a nevedno prečo, z čoho. Skôr som spozorovala súvislosť s ročným obdobím a stresom ako s konkrétnou potravinou. Sama kožná lekárka mi k tomu povedala, že sa mi to asi objavuje preto, lebo som stresujúci človek . Od pôrodu som mala aj čokoládu, aj arašidy, no nespozorovala som na dieťatku nič neobvyklé. Práve naopak, je to pokojné bábätko, ktoré plače minimálne. No skôr sa obávam, či sa uňho alergia nemôže vyvinúť v neskoršom veku, kvôli mojím stravovacím prehreškom. Čo by ste mi k tomu poradili?

Milá Zuzana,

počas dojčenia neexistujú potraviny, ktoré by boli paušálne zakázané, a to napriek zoznamom, ktoré sa neustále objavujú. Naopak, pre bábätko je dobré, aby počas tehotenstva a dojčenia bolo vystavené normálnemu jedlu a strave mamičky, pretože práve spolu s materským mliekom dostáva látky, ktoré mu umožňujú, aby bolo pri zavádzaní príkrmov pripravené na jedenie týchto jedál. Je zbytočné mať neopodstatnené obavy z alergénov, počas dojčenia môžete jesť to, na čo ste zvyknutá.

Prečítajte si k tejto otázke aj ďalšie podrobnejšie odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=59

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=383

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=399

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a alergény