Ako zladit dojcenie s pracou?

Miska    12.08.2012, 16:59

Dobry den, chcela by som sa Vas opytat,ako mozem vyriesit otazku dojcenia,ak musim nastupit do prace.moj syncek ma 4,5 mesiaca,je plne dojceny,flase a cumle uplne odmieta. V case mojho nastupu do prace bude mat maly 5,5 mesiaca,pracovat budem vo vecernych hodinach na cca 5,6 hodin ,kedy sa maly dost casto dojci,niekedy aj kazdu hodinku,aj ked si skor myslim,ze to nieje o hlade,skor sa ukludnuje,pretoze ak je niecim zaujaty na papanie si nespomenie aj 2 - 2,5 hodinky. V praci nemam moznost maleho nadojcit,alebo si odsat mlieko.Mam to pomalicky riesit prikrmami ktore mu zvladne dat v case mojej nepritomnosti aj manzel? Malicky javi zaujem o jedlo,raz som mu dala ochutnat pomixovany zemiacik a velmi mu chutil.zdalo sa mi,ze by si este dal,ale ja som mu nechcela dat vela,chcela som len vyskusat ako to pojde. Zda sa mi to skoro,ale neviem,ako tuto situaciu vyriesit,pretoze maly uz prekukol vsetky nase snahy dostat donho mliecko inym sposobom,ako na prsniku,nefunguju flasky,striekacky,pohariky a ani po prste.preto vas velmi prosim o radu.nerada by som to velmi unahlila,do prace vsak nastupit musim.. dakujem

Milá Miška,

vo veku vášho synčeka je možné dojčenie s prácou zladiť relatívne dobre. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek príkrmy (skutočné jedlo) - a navyše píšete, že váš synček má o jedlo záujem, čo je výborné - a tým pádom ho ktokoľvek, kto ho bude opatrovať, môže kŕmiť akýmkoľvek jedlom, ktoré mu bude chutiť. Môže mu tiež dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie s pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcel piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu dával príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín. Navyše vo vašom prípade nebudete preč príliš dlho, niektoré bábätká dokonca na mamičky počkajú, a pokiaľ v medzičase kŕmeni odmietajú, tak ich netreba nútiť.

Deti vo veku vášho synčeka už nepotrebujú fľašky, cumle ani umelé mlieko. Bude mu stačiť dojčenie v čase, keď s ním budete, prípadne jedlo, ktoré bude jesť počas vaše neprítomnosti.

To, že sa vo večerných hodinách váš syn často dojčí, je v jeho veku normálne, pretože súvisí s potrebou fyzického kontaktu, upokojenia, prípavy na spánok, atď. Toto sú dôležité aspekty dojčenia, ktoré nesúvisia s príjmom materského mlieka, a sú možno ešte významnejšie ako samotné pitie mlieka. V čase, keď doma nebudete, je dôležité, aby si jeho opatrovateľ našiel spôsoby, ako ho upokojiť, nosiť, zabaviť, uspať a podobne. Toto môže byť najnáročnejšia časť celej situácie, náročnejšia než poskytnutie jedla. Opatrovateľ bude musieť mať veľa energie a vynaliezavosti, aby toto zvládol.

Môže tiež byť dobré vedieť, že ako pracujúca dojčiaca matka máte právo na prestávky na to, aby ste synčeka nadojčili počas pracovnej doby - a aj keď pravdepodobne dokážete túto otázku riešiť príkrmami a rozličnou kombináciou upokojovania synčeka, je možno dobré o tejto možnosti vedieť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zladit dojcenie s pracou?