Ako na to?

Monika    08.02.2017, 09:02

V maji mam termin porodu a stale dojcim svoju 19 mesacnu dcerku. Mam strach ako to s nou bude ked budem v porodnici kedze je na mne velmi zavisla a uspava sa vyhradne pri dojceni a nikoho ineho pri sebe neznesie. Do nemocnice si ju vziat bohuzial nebudem moct kedze idem na 4 sekciu. Mam ju odstavit? (rada by som dojcila tandemovo)

Milá Monika,

vašu dilemu o tom, čo urobiť so starším dieťatkom počas pobytu v pôrodnici s ďalším bábätkom, rieši veľa mamičiek.

Je výborné, že svoju dcérku dojčíte a to ako sa správa, je pomerne typické správanie dojčených detí v jej veku. Stojí za to umožniť jej, aby postupne, prirodzene dospela do bodu, v ktorom sa raz prestane dojčiť, aby toto bol míľnik, ktorý radostne a s hrdosťou dosiahne.

Do pôrodu vám ostáva ešte pár mesiacov a dcérka bude v čase pôrodu zase iné dieťa. Aj v prípade, že by ste pár dní nemohli s dcérkou vôbec byť, nemusíte nijako riešiť, že ju teraz preventívne odstavíte. Máte dve možnosti – buď sa počas vášho odlúčenia stanú veci, ktoré spôsobia, že dcérka sa po vašom návrate k dojčeniu nevráti. Nemá zmysel ju teraz odstavovať len preto, že by sa toto mohlo stať po vašom návrate z pôrodnice. Z tohto pohľadu je lepšie, ak odstavenie nastane v máji, než ak nastane vo februári. Navyše – existuje, aj druhá možnosť a omnoho pravdepodobnejšia, že sa dcérka k dojčeniu vráti aj po dlhšej prestávke. Poznáme viaceré mamičky, ktoré v tomto veku dieťaťa chodili na týždňové, aj dlhšie, služobné cesty a ich deti sa po návrate dojčili, mamičky, ktoré odišli do pôrodnice a vrátili sa po pár dňoch a deti sa dojčili ďalej. Samozrejme odlúčenie je aj tak pre ne náročná situácia a je lepšie sa mu vyhnúť. Okrem dojčenia nie je pri odlúčení jednoduché riešiť ani zaspávanie počas dňa a večer a v noci. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých odsaté mlieko alebo iný nápoj tvoria len malú časť a aj preto nie je možné poskytnúť univerzálny návod, ako riešiť túto situáciu tak, aby nebola traumatizujúca a náročná pre obe strany. Navyše nemá zmysel teraz riešiť, ako to zvládnete, pretože v tom čase bude úplne iná a navyše, pri deťoch nemá zmysel riešiť dopredu situáciu, ktorá ešte nenastala.

Môžete si byť istá, že keď tá situácia nastane, bude dcérka na ňu reagovať úplne inak, ako keď ju budete na túto situáciu teoreticky pripravovať v čase, keď sa ešte nič nezmení. Keď sa to zmení, väčšina detí sa správa úplne inak, ako v čase, keď bolo všetko ešte po starom a mnohí rodičia sú prekvapení, ako flexibilne reagujú deti na tieto zmeny. 

Okrem toho, existuje možnosť nájsť si pôrodnicu, kde môžete byť spoločne s manželom alebo iným sprievodcom a starším dieťatkom. Skúste si nájsť takú, ktorá vám spoločný pobyt umožní. Toto je možné aj v prípade, že budete rodiť cisárskym rezom. Táto investícia sa vám vyplatí. Dojčenie počas tohto obdobia dieťaťu aj vám pomôže zvládnuť prechod k tomu, že bude mať súrodenca.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok