Štrajk

Katka    03.03.2017, 14:34

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci mate skusenost, ze aj starsie dietatko prestalo strajkovat. Dojcim 5mes.,,strajkaca" a uz nevladzem ani fyzicky a uz vobec psychicky. Uz mam dost senovky, benediktu, moringy, ci ricinu. Raz je dobre, inokedy horsie. Neviem, co je to vziat dieta a nadojcit ho. Nasmu dojceniu predchadza 15min.intenzivne skakanie na fit lopte. Inak to nejde. Vsetci ma chvalia, ake je dietatko krasne tucnucke, ale nikto nevidi, co to obnasa. Vyhladali sme aj vasu poradkynu, prisatie a uzdicku mame v poriadku. Ukazala nam aj ako nakrmit po prste, ale to sa nam zatial nepodarilo. Mlieko si odsavat, davam ho lyzickou. Nosime sa, spime v jednej posteli, mali sme ukazkovy bonding. Som z toho frustrovana. Vzdy som chcela mat tri deti, ale skrz dojcenie uz tretie nechcem, nakolko sme aj s 13mes dcerkou neprekonali strajk. Najviac sa bojim prikrmov, ze po ich zavedeni bude uplne odmietat prsnik. Co este mozem urobit pre zlepsenie? Dakujem za odpoved.

Milá Katka,

dlhodobé zvládanie situácie so štrajkom, je mimoriadne psychicky aj fyzicky vyčerpávajúce. Toto je azda jedna z najťažších situácií. Čo je horšie, v niektorých prípadoch takýto štrajk trvá dlho a opatrenia, ktoré matka robí a ktoré sú náročné fyzicky aj psychicky, pomáhajú situáciu aspoň udržať, aby sa štrajk nezhoršoval do úplného odmietania prsníka, ale zlepšovanie situácie niekedy nastáva až z dlhodobého hľadiska. Každým dňom ste však bližšie k obdobiu, kedy to začne byť jednoduchšie a raz sa dočkáte dieťaťa, ktoré sa ochotne prisaje. Máme skúsenosti s množstvom matiek a vieme, že to takto dopadne. A samozrejme, kým sa tak stane, je to pre vás veľmi náročné a úplne chápeme vaše pocity, aj chuť s tým celým skončiť.

Chceme vás podporiť, aby ste ešte skúsili vydržať. Pokračovať v tom, čo už robíte, je mimoriadne dôležité. Bez tejto snahy, hoci nevedie k tomu, že dojčenie sa stane jednoduchým, by ste dnes už pravdepodobne nedojčili a pokiaľ budete pokračovať ďalej, je pravdepodobné, že dieťatko prsník neodmietne a budete môcť pokračovať v dojčení. Je pochopiteľné, že je to pre vás náročné psychicky aj fyzicky. Vaša snaha však pomáha bábätku k správnemu a normálnemu vývinu vďaka dojčeniu a tomu, že môže byť dojčené a dojčenie pozitívne ovplyvňuje aj vaše zdravie. Oplatí sa vydržať a pokračovať ďalej.

Štrajk pri dojčení môže byť dlhotrvajúcou situáciou, ktorá sa z hľadiska dojčenia zvykne zlepšovať postupne a to po malých krokoch. Je skvelé, že sa vám darí bábätko dojčiť tak, ako ste popísali a uspokojivo priberá. V tejto situácii je kľúčové mať možnosť ventilácie svojich pocitov, možnosť cítiť sa vypočutá, zdieľať túto situáciu s inými matkami, ktoré ju zažili a riešia. Ak ste v tejto situácii sama a musíte ju ešte aj obhajovať pred svojim okolím, máte naozaj na svojich pleciach veľa. A hoci aj pri správnej podpore budú chvíle, kedy to budete mať chuť zabaliť a budete mať pocit, že už nevládzete, ak budete mať možnosť tieto pocity ventilovať, je vysoko pravdepodobné, že naberiete energiu pokračovať ešte jeden ďalší deň. A na druhý deň nájdete energiu prekonať ďalší deň .A ďalší. A situácia sa bude postupne meniť a zlepšovať. Preto ostaňte v kontakte so svojou poradkyňou, ktorá vám môže poskytovať psychickú podporu v tejto situácii. Bolo by tiež dobré, ak by ste vo svojom okolí našli podpornú skupinu dojčiacich matiek, v ktorej by ste našli podporu pokračovať vo vašom úsilí. Poradkyňa pri dojčení by vám tiež mohla poskytnúť kontakty na iné mamičky, ktoré riešili štrajk dlhodobo a môžu vás podporiť v týchto ťažkých chvíľach. Na Facebooku je aj tajná skupina pre mamičky vo vašej situácii, do ktorej vás môže poradkyňa pri dojčení pozvať.

Predpokladáme, že v kontakte s poradkyňou pri dojčení ste prebrali tieto dôležité body:

- poradkyňa s vami prešla zoznam možných príčin znižovania tvorby mlieka (napr. užívanie niektorých liekov, používanie cumlíka, fľaše, a ďalšie možné príčiny: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/)

- prešli ste spoločne body, ako udržať dojčenie, aby sa situácia nezhoršovala, najmä bod 5 v tomto dokumente, v ktorom sú uvedené možnosti ako zvýšiť fyzický kontakt s bábätkom:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Ak áno, robíte pre svoje bábätko to najlepšie, čo sa dá a je dôležité získavať kontinuálnu psychickú podporu pre to, aby ste mali silu pokračovať. Naďalej má zmysel robiť kroky pre udržanie vašej tvorby mlieka a pokračovať vo vytváraní príležitostí na dojčenie ponúkaním dojčenia v polospánku a intenzívnym fyzickým kontaktom, tak, ako to robíte. Fyzický kontakt a príjemné pocity, ktoré dieťatko zažíva pri vašom prsníku počas nosenia, spoločného spania, kúpania a iných príležitostí pre fyzický kontakt, pomáhajú, aby dieťatko vnímalo prsník ako príjemné miesto. Táto situácia sa časom vždy zlepší. Zostaňte v kontakte so svojou poradkyňou.

Ak medzičasom bábätko naďalej priberá a prospieva, je dôležité pokračovať v tom, čo robíte. Znakom dostatočnej hydratácie je farba moču – ak má bábätko priezračný alebo žltkastý moč, potom z tohto hľadiska získava dostatok tekutín. Naďalej bábätko nechajte, nech vás sleduje, keď pijete a ponúkajte mu do ručičky pohárik, aby si to skúšalo, ale nie je potrebné, aby sa reálne napilo.

Nemusíte sa obávať príkrmov. Práve naopak, príkrmy v prípade štrajku niekedy môžu pomôcť, niekedy veľmi výrazne, zvlášť, ak sa podávajú v inej schéme, než je bežné – v prípade štrajku pomáha podávať vysokokalorické príkrmy, skúste si k tejto téme prečítať záver tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok