Slabe mlieko v 6.tyzdni kojenia = nespavost dietata

Miroslava Gregova    18.03.2017, 09:37

Dobry den. Chcem sa spytat, prosim Vas, ako viem pomoct mojej dcere? Moje dieta je momentalne v 6 tyzdni, je kojena. Prve 3 tyzdne dieta pribralo iba 350 g, za 4.tyzden pribralo 250 g ( zacala som viac jest, prijimam vydatnejsiu stravu ), priblizne 10 krat som prikrmila UM Hami cez flasu ( rano al vecer, ak ani po niekolkohodinovom kojeni dieta neboli syte a nespinkalo). Posledne dni je stale prilozena na mojom prsniku, nakolko ho v perinke stale hlada a vobec nevie zaspat, co predpokladam je dosledkom toho, ze z mojho mlieka sa nevie najest. Preto prosim o radu, ako zvysit jednak produkciu mlieka a taktiez jeho lepsiu vyzivu, aby dieta nechudlo, ale naopak patricne priberalo. Snazim sa zdravo stravovat a prijimam dostatok tekutin. Dakujem za kazdu radu, s pozdravom Mirka

Milá Mirka,

vaše mlieko dokáže bábätko zasýtiť, o tom nemusíte mať pochybnosti. Neexistuje pojem "slabé mlieko". Pre správne zloženie materského mlieka nemusíte nijako špeciálne meniť svoju stravu, ani piť viac tekutín, než máte sama potrebu piť. Aj materské mlieko matiek, ktoré sú podvyživené, obsahuje všetky potrebné látky pre bábätko. Pitie tekutín nezvyšuje tvorbu ani nemení zloženie materského mlieka, materské mlieko sa tvorí z krvi. Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie.

Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. Zloženie mlieka nezávisí od toho, ako veľa jete. Ak nemáte chuť jesť viac, nenúťte sa od jedla. Vaše mlieko bude obsahovať všetky dôležité zložky, ktoré bábätko potrebuje pre svoj rast. Vaša výživa však ovplyvňuje vaše zdravie a napr. aj pocit dostatku energie.

"Takmer nepretržité dojčenie" môže byť v tomto veku úplne normálna vec a ak by ste chceli môžete sa na toto pozrieť spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často alebo má „problém zaspať“, či udržať sa v spánku, ale pritom by ste spoločne s poradkyňou vyhodnotili, že sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a to, čo vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné.

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho bábätka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vás pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak by sme urobili predpoklad, že vaše bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka a jeho správanie teda nesúvisí s „hladom“:

Prezrite si aj túto elektronickú fotoknižku, ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré sú obe dojčené a nosené:
http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

V knihe si môžete pozrieť, ako môže vyzerať dojčenie v šatke počas jedenia, domácich prác, pobytu vonku a ako tak nosenie spoločne s dojčením dokáže v skutočnosti matku oslobodiť a dať jej možnosť s bábätko stráviť čas tak, ako má chuť. Takýmto spôsobom sa dokážete aj postarať o domácnosť a napr. si aj navariť a mať čas sa najesť, pretože mnohé mamičky po pôrode jedia málo najmä preto, že nestíhajú jesť a nemajú čo jesť.

Okrem toho vám môže pomôcť návšteva podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete potrebnú podporu a povzbudenie a nájdete tam mnohé mamičky, ktoré prežili niečo podobné, môžete získať veľa tipov, ako túto situáciu zvládnuť tak, aby ste nemuseli zanedbávať seba a svoje povinnosti a potreby. Vaše bábätko bude maličké len veľmi krátko a toto správanie sa už o pár dní – týždňov môže výrazne líšiť od situácie, akú zažívate teraz.

Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči). Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti. Toto sa mení najmä po 3 týždni života. Dovtedy mnohé bábätká zaspia pomerne bez problémov a je ľahké ich na spánok niekam položiť. Po treťom týždni však mnohé bábätká potrebujú omnoho intenzívnejšiu pomoc so zaspatím a je možné, že aj vaše bábätko sa uspáva na prsníku a podriemkáva si, ale ak sa zobudí, je nespokojné. Toto dokáže výrazne zlepšiť používanie nosiča alebo šatky, v ktorej môžete dojčiť a bábätko lepšie udržať v spánku, ak na prsníku zaspí. Nie je prekvapivé, že ak bábätku, ktoré zúfalo potrebuje zaspať, podáte umelé mlieko vo fľaši, tak ju vypije a potom zaspí. Umelé mlieko je úplne iný typ potravy, ktorý nefyziologicky mení správanie bábätka aj jeho spánok. To neznamená, že bábätko bolo vtedy hladné, ani že vaše mlieko je „slabé“. Okrem toho vám môže pomôcť zmeniť niektoré činnosti, ktoré niekedy spôsobujú plač bábätka: prebaľovanie pred dojčením, nepotrebné odgrgávanie, snaha o to, aby dieťa dokázalo samo zaspať, dávanie dieťatka dolu z prsníka pred tým, ako tuho spí; manipulácia s bábätkom po tom, čo začína (na prsníku) zaspávať; večerné kúpanie a pod.

Prostredníctvom internetu však nie je možné vyhodnotiť, ako vyzerá pitie vášho bábätka a jeho správanie pri dojčení. Niekedy totiž časté dojčenie a potreba bábätka byť často a dlho na prsníku môžu byť jedným z prejavov toho, že bábätko nezískava pri dojčení dostatok mlieka a to aj napriek tomu, že sa vám javí, že bábätko papá veľa alebo že subjektívne pociťujete, že sa vám tvorí veľa mlieka. Dojčenie a výdatnosť pitia spolu so správaním bábätka je možné v osobnom kontakte s poradkyňou jednoznačne odlíšiť. Ak by to tak bolo, spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali zistiť, čo sa dá urobiť pre to, aby bábätko pri dojčení pilo viac mlieka a podnikli by ste pravdepodobne tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Slabe mlieko v 6.tyzdni kojenia = nespavost dietata