Choroba, rontgen a odmietanie prsnika

Tana    22.08.2012, 18:12

Dobry den, dcera ma 20 mesiacov. Od nedele, cize uz stvrty den, ma teploty a trosku sopliky. Doktorka pri vysetreniach povedala, ze zrejme nejaky virus, nakolko hrdlo, dychanie...vsetko bolo v poriadku, len na tie horucky. Ja som zase v pondelok bola u zubara, robil mi 4 krat rontgen zuba a vyplnal kanaliky v jednom zube. Hned po navsteve zubara som dceru casto kojila. Predoslu noc som uz myslela, ze pridem o prsnik, lebo stale bola prisata. Ale to bol jediny sposob, ako ju pri tej teplote co mala, trosku ukludnit a uspat. No neviem, co sa stalo, od vcera sa sice prisaje, ale vobec netaha, hned pusti. Aj tuto noc, radsej sa napila vody ako by mala tahat s prsnika. Najskor som bola presvedcena, ze ma plny nostek soplikov a nemoze preto tahat. No nostek plny stale nema a aj tak netaha. Mna napadlo len to, ci tym rontgenom a tym, co mi robil zubar, nemohlo to mat nejaky vplyv na mlieko. Resp. mohol uz nastat cas, ze sa dcera nebude chciet dalej dojcit a sama sa takto odstavi?Dakujem

Milá Táňa,

nie, rontgen jednoznačne nie je príčinou odmietania dojčenia zo strany vašej dcérky. To, že ste dcérku dojčili hneď po návšteve zubára, je správne, rontgen nie je dôvodom na oddalovanie dojčenia, ale ani pre to, aby dcérka nechcela piť.

Najpravdepodobnejšou príčinou je asi jej choroba, nie nevyhnutne plný noštek, možno nejaký jej iný pocit, hoci mnohé choré deti reagujú presne opačne a sú na prsníku počas choroby neustále. Niekedy však môžete ochorenie byť spúšťačom pre štrajk na prsníku (hoci toto nie je veľmi časté) - skúste si k tomuto pozrieť tento dokument:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Skúste podniknúť opatrenia v tomto dokumente, hoci je dosť dobre možné, že ak budete dcérke trpezlivo ponúkať prsník, tak sa po zlepšení zdravotného stavu znovu začne chcieť dojčiť. Nenúťte ju do dojčenie, poskytujte jej len možnosti na dojčenie, skúšajte hľadať časy, ktoré by jej na dojčenie vyhovovali.

Nie, táto situácia nepredstavuje znak toho, že by sa dcérka chcela odstaviť. Skúste jej dať čas, pravdepodobne sa k dojčeniu vráti.

Prečítajte si túto analogickú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=167

A potom reakciu danej mamičky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=173
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Choroba, rontgen a odmietanie prsnika