Nonstop zablokovane mliekovody

Marta    21.03.2017, 15:23

Dobry den chcela by som sa spytat co robit ked mam uz skoro dva tyzdne nonstop zablokovane mliekovody...kapustne listy masaze horuca sprcha lecitin rucne odstriekavanie v malych mnozstvach pred kazdym kojenim nic nepomaha.teplotu nemam.a z malych hrciek sa mi spravila jedna velka hrca v prsnikoch a bolia hlavne pod pazuchami.prsia striedam kazde kojenie dam iny.lenze ked sa mi pri kojeni ulavi v jednom za dve hodiny mi ide prasknut druhy uz su take tvrde a tuhe ze sa nedaju pomaly ani stlacit.moj maly ma reflux ked vypije malo neulavi sa mi vobec ked vypije vela grcka prudom a aj 5 krat za sebou.odsavacku nepouzivam vobec.ten lecitin mi krasne pomohol na 4.den uzivania ale po dvoch dnoch sa to vratilo a mam to este horsie.neviem ci na to nebude treba uz antibiotika aj ked nechce sa mi ich moc jest.laktacne mi poradili ale nic nezabralo z toho.moze to tak byt uz furt alebo sa mi niekedy samo upravi dopyt a ponuka?tie hrce asi same nezmiznu ci ano?bojim sa ze to bude uz zapal.bielu bodku nemam na bradavke ziadnu.vdaka.

Milá Marta,

situáciu, v ktorej máte dva týždne hrču v prsníku a táto hrča sa nemení, situácia sa nezlepšuje, je pravdepodobne dobré zhodnotiťa toto nie je možné prostredníctvom internetu – problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu.

To, čo opisujete, čisto podľa popisu nevyzerá byť ako zápal prsníka. Píšete o bábätku, ktoré má reflux, nepíšete, aké staré je bábätko, ale z toho, čo popisujete, sa zdá, že veľmi dôležité pre riešenie tejto situácie je zhodnotiť dojčenie, jeho výdatnosť a najmä to, či je bábätko správne prisaté a či neovplyvňujú jeho správnosť prisatia aj ďalšie faktory, ako napr. prirastená podjazyková uzdička.

Odporúčame vám znova sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Odporúčame vám nepoužívať v tejto situácii kapustové listy, ani nijako nechladiť prsníky. Kapustové listy majú schopnosť znížiť tvorbu mlieka, preto ich používame len vo výnimočných prípadoch a výlučne v situácii prílišného naliatia prsníkov na 3. – 4. deň po pôrode, nie v situácii zablokovaných mliekovodov, hoci subjektívne sa môžete cítiť s chladivým obkladom lepšie. Chlad v tejto situácii nie je žiaduci.

Užívajte lecitín aj naďalej, ak vám pomáha.

Okrem toho sú opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) bolo by dobré zistiť, či zablokovanie nesúvisí ešte s nejakých iným problémom a či by vám ešte nepomohla ďalšia liečba. Bolia vás bradavky?

c) niekedy by vám mohli pomôcť niektoré opatrenia z tohto dokumentu, ak by sa niektorý z popisov na vás hodil:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

d) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nonstop zablokovane mliekovody