Problém s vyprázdňovaním

Iveta Haalová    08.04.2017, 15:25

Dobrý deň . Mám dvoj mesačného syna ,už mesiac sa trápime s kakanim , cez deň sa vykaka dobre ,stolica je žltá riedka,no každé ráno sa budím na jeho stonanie a tlačenie ,už sme skúšali všetko , museli sme začať používať rektalnu trubičku ,po použití je syn kľudný a všetko je v poriadku. Ráno je stolica hustejšia ako cez deň a po použití trubičky vykaka strašne veľa. Opakuje sa to každý deň . Je kojeny na požiadanie. Každý deň sa nosíme v šatke. Ďakujem za odpoveď.

Milá Iveta,

z hľadiska dojčenia:

a) ak je stolica vášho dieťatka mäkká a nie je tvrdá, tak hoci je „hustejšia“ nejde o zápchu

b) materské mlieko pôsobí ako laxatívum (zmäkčuje stolicu, uľahčuje vyprázdňovanie)

Vašu situáciu nie je možné hodnotiť prostredníctvom internetu. Bolo by potrebné poznať ďalšie detaily, ktoré by ste mali prejsť osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Na základe toho vyhodnotíte, ako dobre bábätko pije na prsníku a posúdite výdatnosť dojčenia v celkovom kontexte – z hľadiska spokojnosti bábätka pri dojčení, jeho priberania, prospievania. Toto je kľúčové najmä preto, že hovoríte, že táto situácia sa objavuje posledný mesiac a teda prvý mesiac života ste toto pri bábätku nemuseli riešiť. Bolo by dobré odlíšiť, či sa nezmenilo niečo z hľadiska výdatnosti dojčenia a pitia.

Toto je kľúčom k rozhodnutiu, ako ďalej vo vašej situácii postupovať. Pretože zvlášť pri dojčenom bábätku, ktorá nemá prečo mať zápchu, sa často rektálna rúrka používa v situáciách, keď bábätko v skutočnosti trápia iné príčiny. "Pučenie" a „stonanie“ nemusí súvisieť s "problémom s kakaním", môže ísť buď o niečo, čo súvisí s dojčením (a preto by stálo za to skontrolovať dojčenie a pitie), môže ísť tiež o signál na vyprázdňovanie (cikanie či kakanie). Samotný fakt, že bábätko tlačí, ale nič mu nejde, neznamená, že s tým treba niečo robiť - niekedy toto môže byť len znak na to, že sa chce vykakať a pomáha napríklad, ak ho rozbalíte z plienočky a podržíte ho v klbôčku napríklad nad umývadlom. Špeciálne, ak sa v tejto situácii začne používať teplomer či rektálna rúrka, prináša to so sebou riziko, že bábätko začne mať problém s vyprázdňovaním, ktorý sa väčšinou ešte zhorší po tom, čo sa začnú zavádzať príkrmy, prečítajte si napríklad túto otázku a odpoveď z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3654



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém s vyprázdňovaním