Velmi caste nocne budenie

Zuzana C.    29.08.2012, 21:39

Ahojte, chcela by som poprosit o radu. Mam 11 mesacnu dceru, plne dojcenu. Momentalne som v 6 tyzdni tehotenstva. Dcerka odmieta prikrmy, normalne jedlo je minimalne. Cez den sa sprava v pohode, hra sa, smeje sa, ako by sa nic nedialo, normalne pribera, je zdrava. Dojcim cez den tak kazde dve hodiny. Horsie je to v noci, hlavne posledny mesiac a pol je to najhorsie. V noci sa budi kazdu hodinu, niekedy aj castejsie. Citala som, ze medzi 8-12 mesiacom prechadzaju deti fazou separacnej uzkosti, tak mozno je to prave toto obdobie. Napriek tomu Vas prosim o radu, nedaju sa tieto intervaly nejako predlzovat, lebo fyzicky to neskor nebude mozne zvladnut. Dcera zaspava v postielke, snazim sa ju po dojceni opat vratit do postielky, ale ak je dojcenie v noci tak caste, tak ju nechavame u nas v posteli, no mame strach, ze z nej spadne. Skusala som aj UM na noc (flasu s cumlom nevie pouzivat, ani dudel), aj kase, ale velmi sa to neosvedcilo. Dakujem za Vasu odpoved. Zuzana

Milá Zuzana,

mnoho detí sa v tomto veku budí podobne ako vaša dcérka.  Skúste si prečítať tieto podobné otázky niektorých mamičiek:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=207

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=244

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=476

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=536

Váš prípad je o niečo špecifickejší, pretože ste zároveň tehotná a možno preto ešte viac unavená. Nočné dojčenie je dobré si uľahčiť tým, že sa nebudete snažiť vrátiť dcérku do postieľky, ale necháte ju spať pri sebe, pretože tak ju môžete v noci dojčiť bez toho, aby ste sa úplne zobudili a môžete hneď naspäť zaspať. Dcérka sa síce nebude budiť menej často, ale takto sa lepšie vyspíte. Skúste vyriešiť otázku toho, aby dcérka nemohla z postele spadnúť (prisunutím postieľky, kúpou zábrany, a pod.), aby ste ju nemuseli v noci vo vašej posteli strážiť. Ak toto urobíte, je možné, že sa dojčenie v noci pre vás stane znesiteľným. Nie je jednoduchý spôsob, ako presvedčiť takéto dieťatko na predĺženie intervalov, ony sa postupne predĺžia samy, ale nebude to hneď.  Ak by ste to nevyhnutne potrebovali, urobte potrebné zmeny v nočnom dojčení - tieto zmeny musia byť individuálne a pochádzať z poznania vašej dcérky. Niekedy mamičkám napríklad pomôže, keď si dieťatko skoro ráno po nadojčení zoberie otecko a umožní mamičke, aby sa ešte nejakú chvíľu vyspala, než odíde do práce. Potrebujete odpočinok a existujú mnohé tvorivé riešenia, aby ste sa vyspali.

Máte pravdu, že umelé mlieko ani kaše či iné jedlo neriešia otázku nočného budenia, pretože deti sa nebudia z dôvodu hladu, budia sa pre iné dôvody popísané v horeuvedených otázkach a tieto dôvody najlepšie pokrýva dojčenie. Navyše deti v tomto veku umelé mlieko nepotrebujú. A samozrejme, že nemá zmysel, aby ste jej skúšali dávať v tomto veku fľašku.

Jediná vec je, že v tehotenstve sa zníži tvorba materského mlieka - a hoci je v poriadku pokračovať v dojčení a dojčenie jej naďalej ponúkať, pri dieťatku v tomto veku je z dôvodu zníženia tvorby mlieka dôležité zabezpečiť aj dostatočný príjem tuhej stravy. Skúšajte byť trpezlivá a jedlo jej ponúkať (najlepšie rovnaké zdravé jedlo ako to, ktoré jete vy) tak, aby postupne začala jesť viac jedla. Niektoré deti začnú lepšie jesť približne okolo roku, niektoré si vyžadujú viac tvorivosti a pomoci pri tom, aby začali jesť. Nenechávajte ju vyhladovať, hladné deti jedia ešte horšie. Skúste jej jedlo ponúkať často, vždy, keď spolu sedíte pri stole a vy jete, hľadajte okamihy, keď sa vám zdá, že by mohla mať na jedlo chuť - často je to práve vtedy, keď ešte nie je príliš hladná.

Prečítajte si aj o dojčení v tehotenstve:

Dojčenie počas tehotenstva



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velmi caste nocne budenie