Tandemové dojčenie- psychická záťaž

Lucia    09.05.2017, 08:16

Dobrý deň, mám 2 deti (25mesiacov- dojčené + pestrá strava a 3 mesiace- plne dojčené). Fyzicky ani "technicky" s dojčením problém nemáme, pekne sa obaja prisávajú, mlieka je dosť, ja s prsiami tiež problém nemám. Avšak mojim trápením je psychická stránka dojčenia. Asi pred mesiacom som začala cítiť, že mi je nepríjemné, keď sa staršie dieťa dojčí dlhšie. Pred týždňom bolo choré a to sa výhradne dojčilo. Bola som rada, lebo je to najlepšie, čo môže mať počas choroby. Teraz mi to už výslovne vadí, keď saje. Nechcem ho odstavovať nasilu, už len pre krásny vzťah, ktorý majú deti. Poraďte mi, ako to prekonať. Ďakujem za odpoveď

Milá Lucia,

starostlivosť o dve maličké deti môže byť náročná. Pocity matiek pri starostlivosti o dve maličké deti sa často podobajú tomu, čo opisujete. Niektoré dni sú za dojčenie vďačné, iné dni to majú celé chuť zabaliť. Obzvlášť prvých pár mesiacov po narodení ďalšieho bábätka je celá starostlivosť o deti vyčerpávajúca. Je mnoho matiek, ktoré opisujú, že satie maličkého bábätka im vyhovuje, ale satie staršieho dieťaťa pre ne nie je príjemné alebo že ho nedokážu vydržať, prípadne, že v nich vyvoláva negatívne pocity.

Pri dojčení dvoch detí vystupuje do popredia to, že dojčiace sa dieťa potrebuje matkinu starostlivosť veľmi intenzívne a matka často práve cez dojčenie vníma, že toto nedokáže pri dvoch deťoch rozdávať tak, ako by si ideálne predstavovala. Dojčenie je však stále to, čo to je vždy – starostlivosť o dieťa. V prípade dvoch detí starostlivosť o dve deti či viac. A dojčenie dokáže mnohé aspekty starostlivosti o dve deti výrazne zjednodušiť. Odporúčame vám prečítať si tento článok o skúsenostiach mamičiek s tandemovým dojčením, v ktorom asi nájdete mnohé z toho, čo prežívate:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

Matky často vnímajú spôsob, akým sa dojčí staršie dieťa v kontraste s prisatím malého bábätka ako odlišné a niekedy nepríjemné či "nevydržateľné". Toto je jeden z aspektov tandemového dojčenia, s ktorým sa tandemovo dojčiace matkyniekedy snažia vyrovnať.

Čo vám môže pomôcť?

1) Už len samotné poznanie, že nie ste sama a že tieto pocity prežívajú aj iné matky.  
2) Vedomie, že dojčenie môže vyvolávať celú škálu legitímnych pocitov podobne ako mnohé iné činnosti, ktoré človek v živote robí. Napríklad ak sa človek rozhodne behávať alebo chodí cvičiť alebo sa učí hrať na hudobný nástroj alebo pravidelne doma varí obede a večere, tak pri žiadnej z týchto činností sa necíti vždy len nadšene či spokojne. Výskyt negatívnych pocitov neznamená, že je problém v činnosti ako takej. 
3) Môžete sa skúsiť zamyslieť nad tým, čo presne vám nie je príjemné a skúsiť to zmeniť: 

a) Napríklad, keď píšete, že vám je nepríjemné, ak sa vaše staršie dieťa dojčí dlhšie, tak skúste zistiť, či by bolo ochotné pristúpiť na dohodu ohľadne toho, ako dlho môže zostať prisaté na prsníku. Alebo sa dohodnite, že sa môže dojčiť a po určitej dobe po nadojčení si už len položí ruku na prsník, napríklad. Alebo si spoločne nájdite iné prijateľné spôsoby dojčenia, ktoré by ste vy zvládali.
b) Skúste sa pozrieť na to, či nie je niečo, čo sa dá zmeniť priamo na samotnom dojčení - napríklad: viac pritiahnuť staršie dieťa k vášmu telu tak, aby bolo prisatie lepšie. Niekedy negatívne pocity vychádzajú z toho, že staršie dieťa nie je dostatočne dobre prisaté, že len "drží" koniec bradavky alebo že nemá bradavku dostatočne hlboko v ústach.
c) Niektorým matkám je nepríjemné spoločné dojčenie oboch detí. Ak to tak máte aj vy, tak skúste niekedy dojčiť deti samostatne, jedno po druhom, hoci toto nebýva praktické.
d) Niektoré matky zisťujú, že im dojčenie dvoch detí vadí hlavne vtedy, keď sú vyčerpané a nevyspaté. Takáto situácia pri dvoch alebo viacerých deťoch nie je neobvyklá, a preto skúste poprosiť rodinu o to, aby ste získali čas pre seba, aby ste si mohli oddýchnuť a načerpať energiu.
e) Môže byť pre vás zaujímavé vedieť, že aj matky, ktoré nedojčia tandemovo hovoria o tom, že mávajú negatívne pocity voči staršiemu dieťaťu, hoci pred narodením ďalšieho bábätka si nevedeli predstaviť, že by nejaké iné dieťatko dokázali milovať. Takéto rozporuplné pocity sú bežné a nie vždy súvisia s dojčením, akurát sa môžu mimoriadne akútne prejavovať práve počas dojčenia. Často tieto pocity súvisia s tým, že pri staršom dieťati majú matky pocit, že by staršie dieťa malo už oveľa viac rozumieť a mať viac pochopenia pre potreby matky a pre potrebu matky byť s mladším bábätkom. Časť týchto pocitov vychádza teda aj od očakávaní, ktoré matky majú voči staršiemu dieťaťu, a ktoré niekedy bývajú nerealistické, hoci si to zároveň matky uvedomujú.

Pre niektoré matky sú tieto pocity prechodné - teda, že sa v určitých obdobiach objavujú výrazne a potom sa zmiernia. Môže to byť aj otázka času, keď sa toto zlepší - väčšinou je to vtedy, keď nové maličké bábätko viac vyrastie.

Môže vám tiež pomôcť ventilovať svoje pocity na podporných skupinách dojčenia, mnohé naše poradkyne dokonca organizujú špeciálne podporné skupiny pre tandemovo dojčiace matky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové dojčenie- psychická záťaž