Dojčenie dvojročného dieťaťa a odmietanie iných tekutín
Otázka
Dobrý deň. Dcérka bude mať o dva týždne dva roky. Od narodenia bola dojčená na požiadanie a od tretieho mesiaca spáva s nami v posteli. V poslednej dobe dcérka odmieta piť iné tekutiny ako MM. Napiť sa napije ale veľmi málo, stále si vyžaduje prsník. Vypije tak dva deci tekutín. Aj tuhú stravu papá tak pomenej. Jednoducho keď si vyžaduje prsník nič iné neexistuje a nedokáže, ho nahradiť. Tvorba mlieka sa mi rapídne zvýšila. Momentálne mám ja hnisavý zápal priedušiek a už druhý deň užívam Zinnat 500. 5 rokov som neužívala žiadne antibiotiká, okrem liekom na chrbticu keď som bola veľmi zle. Taký objem kojenia ma momentálne dosť vyčerpáva. Dcérke idú momentálne posledné štyri stoličky, predtým keď jej išli očné, skoro nič nejedla ani nepila okrem MM. Neviem či také veľké dieťa stále môže uprednostňovať kojenie. Keď sme vonku medzi deťmi tak si ani nespomenie, ale pije málo aj keď jej stále ponúkame. Sme už bez plienok a ciká tak 4- 5 krát denne, dva nočníky bývajú dosť plné. Celú noc neciká. Neviem či je to len prechodné obdobie, ktoré súvisí zo zubami, ale sa niečo deje. Dcérka je zdravá, až na to, že máva často zápchu, bo by mohlo súvisieť s nedostatkom tekutí, keďže vôbec neviem koľko ich do seba dostane. Lekárka ju vyšetrila a okrem hraničného železa a trošku zvýšenej reakcie na kravské mlieko, čo podľa doktorky majú všetky deti, nič nenašli. Radia mi ju stále odstaviť, ale ja nechcem, len niekedy sa mi jej závislosť na prsníku zdá až príliš. Neviem čo robiť, či odstaviť ale to by bolo nasilu a ja by som sa musela odsťahovať, čo neprichádza do úvahy, bezo mňa ani nezaspí a nedovolil by to ani manžel, alebo len vyčkať kým do prejde. .Dcérka rastie a priberá, aj napriek tomu a dokonca výškovo zo svojimi 91 cm je skôr ako trojročné deti a nebýva skoro vôbec chorá. Ďakujem. Jana
Odpoveď
Milá Jana,
niekedy deti v tomto veku mávajú obdobia, keď sa zvýši množstvo vypitého materského mlieka (a áno, môže to súvisieť s nejakými faktormi, napríklad s rastom zubov). Áno, aj takéto deti niekedy môžu uprednostňovať dojčenie v niektorých obdobiach.
Ohľadne tekutín môžete sledovať farbu moču - číry moč naznačuje, že dieťatko pije dostatok tekutín, a je jedno, či tieto tekutiny pochádzajú z množstva materského mlieka, ktoré vypije, alebo ide o iné tekutiny. Samozrejme, že má zmysel dieťatku v tomto veku iné tekutiny neustále ponúkať.
Navyše píšete, že dcérka je zdravá, takže ak budete mať dostatok trpezlivosti, postupne bude jesť a piť viac. Zápcha môže a nemusí súvisieť s nedostatkom tekutín a dá sá okrem iného riešiť aj vhodnými potravinami. Buďte trpezlivá, dojčite dcérku ďalej tak, ako to potrebuje. Toto nie je vhodná doba na odstavanie, odstavenie nastane prirodzene, nemusíte sa o to snažiť a dojčenie nie je príčinou toho, čo popisujete.
Prečítajte si aj túto našu predchádzajúcu odpoveď na podobnú otázku:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=247
A náš článok:
http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf
Napriek tomu, že ste chorá a že sa dcérka dojčí tak často, že sa vám zvýšila tvorba mlieka, "objem" mlieka, ktorý sa vám tvorí, nie je príčinou vyčerpanosť, dojčenie s istým objemom nie je o nič vyčerpávajúcejšie než dojčenie v vyšším objemom. Ale samozrejme, že kombinácia choroby, toho, že sa dcérka dojčí často a že sa o ňu napriek chorobe staráte, môže spôsobovať, že sa cítite veľmi vyčerpane. A tiež neustály tlak na odstavenie v tomto veku často spôsobuje aj psychické vyčerpanie, pretože sa možno snažíte nájsť spôsoby, ako dcérku odstaviť, a napriek tomu sa dojčí stále viac, čo je síce normálne, ale za daných okolností frustrujúce. Navyše, vo všeobecnosti sa mamičky dvojročných detí cítia mimoriadne vyčerpane. Skúste prípadne poprosiť o viac pomoci, aby ste mohli odpočívať alebo si pospať.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu