Stvrdnuty prsnik

jana    03.09.2012, 11:11

dobry den pred 10 dnami som prestala dojcit svojho jeden a pol rocneho syna (planujem druhe tehotenstvo) a este stale mam na jednom prsniku zatvdnute miesto, z ktoreho mi pri stlaceni kvapka mlieko. miesto je dost bolestive pri dotyku.prosim o radu, ci si mam mlieko vytlacit - aby zatvrdlina zmizla, bojim sa o zapal prsnika. resp. ine rady... syna som uz nejaky cas dojcila len pred vecernym spanim, az sme uplne prestali (aj ked mi to bolo luto), s druhym prsnikom nie je ziadny problem dakujem za odpoved

Milá Jana,

nie je jednoduché diagnostikovať zatvrdlinu v prsníku cez internet. Navyše ani nepíšete, ako dlho zatvrdlina pretrváva. Vo všeobecnosti môže ísť o zablokovaný mliekovod ako aj zápal prsníka (čo je však menej pravdepodobné), prípadne aj iné príčiny a detailnejšie rady si môžete prečítať v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Odstriekanie mlieka vám tiež môže pomôcť na to, aby sa dané miesto vyprázdnilo. Ak by zatvrdlina pretrvávala, nevyprázdňovala sa, bolo by dobré, aby ste navštívili svojho gynekológa.

Ale vzhľadom na vek vášho synčeka ako aj na to, že píšete, že vám bolo ľúto, že ste prestali dojčiť, by ste mohli zvážiť to, že prsník ponúknete synčekovi, pretože je možné, že jeho pitie na prsníku (možno v kombinácii s jemným držaním daného miesta) by vám mohlo pomôcť najviac zo všetkého. Mohli by ste potom pokračovať v dojčení, pretože na to, aby ste plánovali druhé tehotenstvo, a ani na to, aby ste boli tehotná nepotrebujete prestať s dojčením, čo je pravdepodobne informácia, ktorú ste pred ukončením dojčenia nemali.

Je možné, že v tejto súvislosti by pre vás mohol byť zaujímavý aj tento článok:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stvrdnuty prsnik