Tandem?

Monika    05.06.2017, 17:32

Dobrý deň, v marci sa mi syn odstavil sám ako 25 mesačný, lebo som mala slané mlieko, čo zrejme spôsobilo tehotenstvo. Približne pred mesiacom už boli opätovné náznaky, že sa chce prisať, no ja už som mu nedokázala prsník dať vzhľadom na bolesť. O 2 mesiace mám termín a spolu sme dospeli k záveru, že bude opäť papať mliečko spolu so sestričkou. No mám trošku obavy, či sa bude vedieť prisať, či to nezabudol a či sa nemôže stať, ak sa budú dojčiť naraz, že keď vypije mliečko, malej už neostane ... ak teda bude ona ešte potrebovať napr. z druhého prsníka. Alebo to urobiť tak, že najprv nadojčiť novorodeniatko a potom dvojročného synka? Ďakujem.

Milá Monika,

určite stojí za to vyskúšať nechať synčeka po pôrode prisať sa. Dojčenie má aj pre väčšie dieťa nesmiernu cenu. A určite je rozumný nápad nechať najskôr nadojčiť novorodenca a potom staršie dieťa nechať dopiť prsník. Inak sa nemusíte báť, že by bábätku vypil mliečko, materské mlieko sa tvorí priebežne počas tehotenstva a nie je potrebné sa obávať, že by ho staršie dieťa tým, že sa v tehotenstve alebo po pôrode dojčí, „vypilo“.

Pre to, aby novorodenec získaval v prvých dňoch po pôrode dostatok kolostra, je potrebné sústrediť na kroky, ktoré sú dôležité aj pre ostatné mamičky v rámci prevencie problémov s dojčením. Preto, aby novorodenec dostal dostatok kolostra po pôrode a dojčenie sa začalo čo najlepšie, si prečítajte tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť poradkyňa pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok