Grckanie

veronika    12.06.2017, 07:57

dobry den chcela by som poradit. moj mali ma skoro 2 tyzdne. v nemocnici na porodnickom som ho normalne kojila nic mu nebolo trosku len vracal. noo a ked som prisla domou z nemocnice tak zacal troch viac papat. tak ho kojim castejsie. niekedy kazde 2 hodiny kazdu hodinu ako je hladny. noo zacal mi trochu viac grcat a dost vela niekedy aj 2 razy za sebou ze stiha este aj mna ozvracat. bojim sa ak mu nieco nieje. niekedy je nepokojny a stale place. davam mu aj espumisan od bolesti bruska ale sa to nezlepsilo. dakujem za radu.

Milá Veronika,

mnohé deti po dojčení grckajú. Jediná vec, ktoré treba vedieť v priamom kontakte odlíšiť, je to, či sa nedeje niečo patologické (ako napríklad raritná situácia pylorickej stenózy - čo je dobré vylúčiť, ak ide o masívne zvracanie prúdom v tomto veku dieťatka).

Za normálnych okolností bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

„Zvracaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania.

Vášmu bábätku pomáha veľa kontaktu s vami a spoločné spanie. Pokračujte v tom, čo robíte. Ak máte obavu, či vaše bábätko získava dostatok mlieka, pozrite si tieto videá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo sa spojte s poradkyňou pri dojčení, aby ste sa naučili rozlíšiť pitie bábätka v osobnom kontakte a vedeli spoločne s poradkyňou posúdiť výdatnosť dojčenia.

To, že bábätko má chvíle, keď má len prsník v ústach a pozerá sa okolo, je normálne, toto bábätká robia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok