Jak vysvětlit, že i když má dítě ekzém, je MM lepší než UM

Míša    18.06.2017, 19:31

Dobrý den, mám 7měsíčního syna, a až na příkrmy, kterých zatím sní minimum, je jen kojený. Už nějakou dobu bojujeme s mírným ekzémem, kvůli kterému jsem se rozhodla držet bezmléčnou dietu, abych zjistila, jestli náhodou nemá ABKM. Moji rodiče si bohužel život bez mléčných výrobků nedovedou představit a tak neustále poslouchám otázky, co vlastně jím, když nejím nic z mléka, a jestli by tedy nebylo lepší s kojením skončit a dát malému umělé mléko. V příbuzenstvu máme teď 2 přibližně stejně staré děti na UM a žádné ekzémy nemají, z čehož moji rodiče vyvodili, že UM je lepší. Já vím, že to tak není, ale neumím jim to vysvětlit. Jaké argumenty byste mi, prosím, poradili použít?

Milá Míšo,

otázky, ktoré riešite, vyjadrujú úprimné obavy vašej rodiny o vaše zdravie, ktoré sú pochopiteľné, ak ich paradigmou = ich uhlom pohľadu je predstava, že bez mliečnych výrobkov nie je možné žiť zdravo. Ľudia majú často predstavy, ktoré sa nezakladajú na skutočných faktoch, na medicíne založenej na dôkazoch, ale na vlastných pozorovaniach a svojom presvedčení. V spoločnosti, kde dojčenie nie je normou, je veľmi jednoduché naraziť na predstavy, ktoré dojčenie nepodporujú.  Vaša rodina vám chce len to najlepšie, pretože vás ľúbi. Spôsob, akým chce pre vás to najlepšie, však v skutočnosti poškodzuje zdravie vás, aj vášho dieťaťa.  Jednoduchá odpoveď na vaše otázky je – bez mliečnych výrobkov je možné prežiť a dôkazom sú tisícky ľudí, ktorí nekonzumujú mlieko a mliečne výrobky či už zo zdravotných dôvodov, alebo z vlastného rozhodnutia, či dokonca z presvedčenia. Rovnako jednoduchá odpoveď ohľadom umelého mlieka znie – nie, umelé mlieko nikdy nie je zdravšou alternatívou než materské mlieko. Umelé mlieko bolo vytvorené ako núdzová náhradná vyživa pre deti, ktoré nemajú ako inak byť živené a tak musia podstupovať riziká kŕmenia umelou výživou. Nie ako zdravý produkt, či dokonca ako niečo lepšie než materské mlieko. O tomto niet pochýb a dnes existujú tisícky štúdií, ktoré poukazujú na riziká kŕmenia umelou výživou a nedojčenia. Otázka je, či je vaše okolia naklonené akejkoľvek argumentácii v tomto smere. Ich snahou je pomôcť vám, zabezpečiť, aby ste boli zdravá aj vy, aj vaše dieťatko.

Navrhujeme vám, aby ste sa pokúsili vytvoriť atmosféru, v ktorej sa skúsite s rodičmi úprimne porozprávať o tom, že ste si túto oblasť podrobne naštudovali, pokúste sa oceniť ich snahu pomáhať vám a zabezpečiť, aby ste vy, aj ich vnúčatko, boli zdraví. Odpoveď, ktorú vám tu zverejňujeme, vypracovala lekárka, ak by im to pomohlo pre dôveru vo vaše argumenty.

Dôsledné vynechanie kravského mlieka zo stravy matky môže niekedy pomôcť pri tom, ak bábätko reaguje na cudzorodú bielkovinu. Aj keby bábätko malo alergiu na bielkovinu kravského mlieka, tak riešením nie je skončiť s dojčením. Naopak! Riešením je pokračovať v dojčení a keby to bolo skutočne indikované (a napr. hlien v stolici na toto nie je indikáciou), tak môže matka zo svojho jedálnička dôsledne vylúčiť potraviny obsahujúce kravské mlieko a ďalej dojčiť. Ale na toto by musel byť dobrý dôvod a takýto krok treba podniknúť len v minime prípadov a len ak je to skutočne potrebné. Vo všeobecnosti je totiž dobré, že sa v materskom mlieku objavujú rozličné bielkoviny, pretože pripravujú dieťatko na prijímanie potravy v budúcnosti. Bez kravského (či iného mlieka) je možné prežiť. Schopnosť tráviť kravské mlieko je dokonca niečo, čo sa ľuďom vyvinulo len v poslednej relatívne krátkej evolučnej dobe a aj to len v určitých častiach sveta, v iných častiach sveta ľudia dokážu tráviť mlieko len v dobe, kedy majú byť dojčení – to znamená cca. do 4-5 rokov života a potom prestanú byť schopní tráviť mlieko – aj materské. Napriek tomu ľudia z rôznych častí sveta, kde sa nepije v neskoršom detskom veku a dospelosti žiadne mlieko, žijú a dokážu zabezpečiť svoj príjem vitamínov a vápnika z iných zdrojov. A rovnako ľudia, ktorí považujú kravské alebo iné mlieko za nevyhnutnú súčasť svojho jedálnička nie nevyhnutne žijú zdravšie. Neplatí, že piť kravské mlieko a jesť mliečne výrobky je zárukou zdravia a rovnako neplatí, že dojčiaca matka na to, aby sa jej tvorilo mlieko, musí piť kravské mlieko.

Umelé mlieko je sušené kravské mlieko. Ide o núdzovú náhradnú výživu pre nedojčené bábätká max. do 4 mesiaca. Ak dieťa nie je dojčené, po 4 mesiaci by sa mu mali začať ponúkať čerstvé potraviny vo forme príkrmov a nimi by sa čo najskôr malo nahradiť všetko umelé mlieko, ktoré dieťa pije. Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie jasne hovoria, že umelé mlieko dieťa po 6 mesiaci nemá dostávať (a to ani v prípade, že vôbec nie je dojčené) a že ak dieťa po 6 mesiaci umelé mlieko dostáva, ide o zbytočnú a najmä škodlivú praktiku. Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.

To, že sa masívne umelé mlieko propaguje aj po šiestom mesiaci je otázkou šikovného marketingu firiem, ktoré profitujú z nedojčenia a z výroby umelého mlieka, ale neznamená to, že reklama je dôvodom pre podávanie reklamovaného produktu. Pre podávanie umelého mlieka vášmu dieťaťu nie je jediný medicínsky, ani iný dôvod.

Nehovoriac o tom, že choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Ak ide o dieťa, ktoré má zjavne určitú poruchu imunity, potrebuje o to viac množstvo imunitných faktorov, probiotických baktérií a látok, ktoré pomáhajú správnej funkcii imunitného systému. A imunitný systém nie je jediná oblasť zdravia, ktorú vaše dieťa potrebuje rozvíjať správnym spôsobom. Materské mlieko naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Dieťa v tomto veku má ešte stále byť takmer výlučne dojčené a zavádzanie príkrmov by ešte mnoho ďalších mesiacov malo byť najmä o hre s jedlom, o skúšaní, ochutnávaní, nie reálne o jedení. Materské mlieko má byť do cca. roka hlavnou súčasťou stravy dieťaťa a aj preto je kľúčové, že pri dojčení získa viac než 1200 látok, ktoré nemá kde inde získať. A kmeňových buniek – prečítajte si o nich viac tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kmenovebunky/

Skúste prečítať rodine tento článok o kmeňových bunkách, ktoré budú mať potenciál opraviť poškodenie srdca alebo mozgu vášmu dieťaťu ešte v jeho starobe – kde má inde vaše dieťa toto získať, ak nebude dojčené?

Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko.

Dojčenie je však omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie aj po 6 mesiaci naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Keď hovoríme o dojčení, mali by sme hovoriť o dojčení v rokoch, nie v mesiacoch. Ľudské mláďatá patria medzi tie cicavce, ktoré sa o svoje potomstvo starajú veľmi dlho, veľmi dlho ich dojčia, veľmi dlho ich nosia a toto všetko je pre ich správny vývoj potrebné. Dojčenie treba podporovať tak dlho, ako trvá.  Dojčenie normálnej dĺžky niekoľkých rokov (čiže „dlhodobé dojčenie“) je normálne a vďaka nemu sa dieťa z hľadiska zdravia, psychiky a imunity vyvíja správne, tak, ako sa vyvíjať má. A takýto normálny vývin nemá žiadne plusy. Rovnako ako nemá žiadne plusy to, keď má niekto normálnu teplotu. Normálna teplota nemá plusy. Je normálna. Vysoká teplota prináša problémy, riziká. Podobne aj nedojčenie prináša riziká, problémy. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Preto sa dosť dobre môže stať, že vaša rodina vidí, že dojčené dieťa v ich rodine má ekzém a dve iné deti, ktoré poznajú a ktoré sú na umelej výžive, ekzém nemajú. To však ani náhodou neznamená, že dojčenie spôsobuje ekzém a ani to, že umelé mlieko je liečivom pre ekzém. Je to podobné, ako keď by vaša rodina poznala niekoho, kto celý život fajčil 60 cigariet denne a dožil sa 100 rokov. Argumentácia vašej rodiny je presne taká istá, ako keby na podklade tohto príkladu niekto odporúčal všetkým ľuďom fajčiť denne 60 cigariet ako záruku, že sa dožijú 100 rokov. Pritom realita je, že ten človek sa dožil 100 rokov NAPRIEK tomu, že fajčil 60 cigariet denne. Dojčenie skutočne nespôsobuje ekzém a umelé mlieko nie je v žiadnom prípade liečbou ekzému ani čohokoľvek iného a vaše dieťa ho už nemá dostávať.

Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Matky ohrozuje nedojčenie. Dojčenie je pre matku zdravé. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Pokúste sa teda rodine vysvetliť, prečo plánujete pokračovať v dojčení a prečo je pre vás zraňujúce vysvetľovať svoje dôvody. Poproste ich o povzbudenie a podporu, pretože ju potrebujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jak vysvětlit, že i když má dítě ekzém, je MM lepší než UM