Odlúčenie a dlhodobé dojčenie

Zuzana    20.06.2017, 02:47

Dobrý deň. Môj syn bude mať v auguste 2 roky. Dojčím ho počas poludňajšieho spánku, večer pri zaspávaní a v noci cca 3-5x. Od septembra budem raz mesačne od neho odchádzať na 2 noci, resp. na 3 dni. Žiaľ nieje možné, aby cestoval so mnou. Rada by som ho dojčila ďalej, ale neviem či by to bolo za takých okolností možné. Možno by prijal moje odstriekané mlieko počas tých dní, ale ako a kedy si ho mám pripraviť? Otázne je aj či by ho prijal z pohára, kedže fľašu nepoužíva. Veľmi sa bojím, aby to pre neho nebolo stresujúce...tak neviem či by nebolo lepšie ho odstaviť počas augusta, aj keď na to obaja asi nebudeme pripravení. Ďakujem vopred za odpoveď.

Milá Zuzana,

vo všeobecnosti by niečo takéto nemuselo byť problém. Samotný fakt, že dieťa nebude 3 dni raz mesačne dojčené v zmysle príjmu materského mlieka nespôsobuje žiadny problém – dieťa v tomto veku môže papať bežnú tuhú stravu a piť tekutiny z pohárika a materské mlieko mu 3 dni nebude chýbať, obzvlášť, ak sa po vašom návrate k dojčeniu vráti. Nepotrebujete si pripraviť odstriekané mlieko, nepotrebujete syna učiť na fľašu. Nejde len o tom, že vaše dieťa pije materské mlieko, ale o vašu prítomnosť, uistenie, ktoré dojčením dostáva, a taktiež o skutočnosť, že je na dojčenie zvyknuté v noci (čo je samozrejme úplne normálne).

V skutočnosti je celá táto situácia otázkou toho, ako tie dve noci bez vás zvládne. Pre niektoré deti párdňová absencia v tomto veku sa to nejaví byť problém a po príchode mamičky naspäť sa dojčia presne tak, ako predtým. Pre niektoré deti môže byť takéto dlhé odlúčenie v tomto veku traumatizujúce a je isté, že všetkým mamičkina prítomnosť veľmi chýba. Riešenie situácie pred spaním a nad ránom, toto je na zváženie. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku veľmi náročnú situáciu.

Z tohto dôvodu je dojčenie pre dieťa ťažko nahraditeľné a neexistuje vyskúšaný univerzálny návod na to, aby to nebolo stresujúce a aby manžel vedel, ako to urobiť. To závisí od jeho skúseností so synčekom, od ich vzťahu, od toho, koľko času bežne so synčekom trávi a od jeho tvorivosti. A dokonca aj napriek tomu to môže byť veľmi zložité. Určite nestačí voda alebo odstriekané mlieko - dokonca je pravdepodobné, že synček ani nebude chcieť piť vodu (alebo čokoľvek iné), synček chce dojčenie, a to v jeho predstavách neznamená pitie.

Skúste sa spolu s manželom porozprávať o tom, ako to bude fungovať, keď budete preč. Aké prostriedky používal doteraz na uspávanie synčeka? Ak žiadne, ak ste ho uspávali výlučne vy, tak čo si vie predstaviť, že urobí, aby synček zaspal? Bude ho nosiť? Čo bude robiť, keď nebude chcieť zaspať a bude plakať? Čo urobí ráno, keď bude chcieť dojčenie? Ak ráno skrátka spolu vstanú skôr, čo urobí cez deň, keď bude pre to mrzutý? Riešenie týchto otázok musí prísť z vášho poznania vášho dieťatka a z toho, ako sa manžel oň doposiaľ staral. Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali. Jedno je však isté – odstavenie v auguste nie je v žiadnom prípade riešenie. Nezabezpečí, že to bude mať manžel so synom ľahšie, keď odídete preč. Nemá zmysel synčeka stresovať zbytočne kvôli dvom dňom, ktoré možno s manželom v pohode zvládnu. Ak by mali problém tieto dva dni zvládnuť, dajte im čas, časom to zvládnu. Odstavenie im to nijako neuľahčí, pretože odstavením neodstrihnete celú väzbu synčeka na vás a budete mu chýbať, či budete dojčiť alebo nebudete dojčiť. Navyše, ak synčeka preventívne odstavíte, vystavíte jeho aj seba rizikám predčasného odstavenia. Pokračovanie v dojčení môže synčekovi pomôcť prekonať nepríjemné skúsenosti, ktoré zažije, keď budete pracovne preč. Dojčenie po vašom návrate pomôže jemu aj vám znova nájsť spoločný pokoj, vzťah a dôveru.

Keď budete preč, bude dobré, aby ste si mlieko odsávali, prípadne odstriekavali.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odlúčenie a dlhodobé dojčenie