Neobnoveny cyklus ani po ukonceni dojcenia

veronika    21.06.2017, 08:46

Dobry den, chcela by som sa spytat kolko trva nastolenie menstruacneho cyklu do ukoncom kojeni. Moja dcera sa kojila 19 mesiacov velmi vydatne, prestala sa kojit zo dna den. Situaciu som riesila s laktacnymi poradkynami no zial neuspesne. Uz sa nezacala opat kojit. Odvtedy ubehlo uz 6 tyzdnov a ja som stale nedostala menstruciu. Bola som u doktora no z gynekologickeho hladiska problem nevidi. Na zaklade hormonalnych testov kde mi hodnota hormonu TSH mierne stupla ( norma je do 3.6 a mne namerali 4.3) navrhol liecbu branim hormonu. Je to nutne? Nie je oneskorena mestruacia len dosledok dlheho kojenia? Dakujem velmi pekne za odpoved

Milá Veronika,

dojčenie 19 mesiacov je normálna dĺžka dojčenia, toto nie je „dlhé“ dojčenie. Ženské telo počíta s tým, že po pôrode bude ďalšie roky dojčiť. A rovnako počíta s tým, že dojčenie na určitý čas potlačí ovuláciu a časom sa znova naštartuje plodnosť. Dojčiace matky spravidla dostávajú menštruáciu priemerne medzi 14 – 17 mesiacom po pôrode. Je tiež dôležité vedieť, že hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. Inými slovami, dojčenie už neovplyvňovalo návrat menštruácie v poslednej dobe vôbec. Ak ste stále nedostali menštruáciu, je to najčastejšie odrazom toho, že si vaše telo uvedomuje, aká náročná je starostlivosť o vašu dcérku. Prvá menštruácia vôbec nemusí nastať po 28 dňoch, môže byť úplne normálne, že čakáte na prvé menštruačné krvácanie viac ako 6 týždňov. Aj ďalšie prvé tri cykly po návrate menštruácie môžu byť rôznym spôsobom chaotické – či ide o návrat cyklov u dojčiacej alebo nedojčiacej ženy, toto je normálne.

V tejto situácii máte dve možnosti:

  • čakať ďalej – z gynekologického hľadiska ste, ako píšete, v poriadku, to, že nemáte menštruáciu nemusíte teraz nijako akútne riešiť, môže stačiť čakať, zvlášť, ak sa neponáhľate s ďalším tehotenstvom.
  • môžete sa pokúsiť naštartovať cyklickosť – najčastejšie sa v takom prípade hormonálne nasimuluje časť cyklu akoby po ovulácii užívaním hormónu progesterónu po dobu 10 dní, po ktorého vysadení nastane krvácanie – pseudomenštruácia a takáto liečba niekedy spustí cyklus

Čo sa týka TSH, hodnoty, ktoré uvádzate, sú zvýšené a naznačujú miernu zníženú funkciu štítnej žľazy. Či budete v tejto situácii upravovať funkciu štítnej žľazy liekmi, je rozhodnutie, ktoré by ste mali urobiť po porade s endokrinológom, po zvážení všetkých rizík a výhod. Užívanie Euthyroxu je v tejto situácii štandardný postup. Hypotyreóza – znížená funkcia štítnej žľazy nesúvisí s dojčením, ani s faktom, že po skončení dojčenia sa vám zatiaľ nevrátil menštruačný cyklus.

Čo sa týka dojčenia – napriek tomu, že dcérka sa už nechce prisať, môžete občas tráviť spoločný čas v kontakte koža na kožu – niektoré deti sa k dojčeniu vrátia aj neskôr, poznáme aj také prípady.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neobnoveny cyklus ani po ukonceni dojcenia