Štrajk/laktačná kríza

silvia    26.06.2017, 09:23

dobry den, potrebovala by som poradit, mam dceru ma 11 tyzdnov. doteraz krasne papala a priberala /porodna vaha z nemocnkce 3030-2870 a aktualne 5200, zrazu asi cca tyzden odmieta jest z prsnika, podari sa mi to len ked je v polospanku, cize v noci niekedy, nad ranom, a ked ju uspim v nosici a zacne sa troch preberat, cumel mala iba sem tam vecer pri zaspavani aj to iba chvilu nevyzaduje ho ale uz ho treti den nema vobec ani na chvilu, z flase nikdy nepila, nosi sa v nosici toto je aj jediny sposob ako ju viem ukludnit, spi so mnou v posteli, skusali sme uz aj koza na kozu kontakt, rozne polohy , vzdy ked jej chcem dat jest zacne revat a nervacit sa ja uz neviem co mam pre to viac urobit da sa stym nieco spravit ked som uz vyskusala uplne vsetko? mlieka ma dost este som si pre istotu ale nasadila aj benedik a senovku, aj stlacam prsnik ked sa mi podari jej ho dat som uz zufala z toho

Milá Silvia,

vzhľadom na váš popis ste situáciu vyhodnotili pravdepodobne správne ako situáciu, v ktorej bábätko začalo reagovať na tok mlieka, ktorý sa znížil a začali ste robiť niektoré opatrenia, ktoré môžu situáciu zlepšiť.

V tejto situácii je kľúčové stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v tejto situácii okrem praktických tipov a informácií potrebujete aj veľa podpory a povzbudenia. Spoločne s poradkyňou vylúčite možné príčiny zníženia tvorby mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Preto je veľmi dôležité, že sa vám podarilo nahradiť používanie cumlíka inou formou starostlivosti o bábätko, hoci práve teraz to iste nebolo jednoduché. Ak by to bolo možné, pokúste sa k cumlíku už nevrátiť. Ďalšou častou príčinou zníženia je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie alebo liekov proti alergii. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní – tak ako ste na to už prišli aj vy. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Štrajk/laktačná kríza