Dojčenie ročného dieťaťa

Katarína Krajčíková    13.09.2012, 14:20

Dobrý deň. Môj syn mal pred pár dňami jeden rok. Stále ho dojčím a dostáva denne aj jogurt. Chcela by som vedieť, ako zistím, či prijíma dosť mlieka. Dojčím ráno, večer a v noci ak sa zobudí. Pri dojčení, sa často vrtí a odťahuje, musím ho prikladať viac krát a často ma aj pohryzne. Tri dni za sebou som mu ráno po nadojčení a raňajkách skúsila dať deci Sunaru. Vypil ho s chuťou. Poraďte mi, ako mám postupovať. Syna ešte nechcem odstaviť. Ďakujem.

Milá Katarína,

s tým, či synček pije dosť mlieka by vám pozorovaním vedela poradiť poradkyňa pri dojčení. Prípadne si pozrite naše videá, ktoré ukazujú, ako poznáte, že dieťatko pije mlieko. Ukazovateľom je pauza v brade. Jedna vec teda je, či váš synček pije dostatok mlieka - toto vám cez internet nedokážeme povedať. Ale druhá vec je, ako sa dieťatko pri dojčení správa. Toto je totiž súčasť dojčenia a aj bez ohľadu na príjem mlieka môže predstavovať problém. To, čo píšete (odťahovanie sa, hryzenie) môže byť niekedy príznakom zníženia tvorby mlieka - ak by to tak bolo, stálo byť za to, aby ste podnikli kroky na zvýšenie tvorby mlieka podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

To, či dieťa po nadojčení vypije umelé mlieko alebo nie, nemá výpovednú hodnotu v žiadnom veku. Navyše dieťa vo veku jedného roka, aj keby nebolo dojčené, nepotrebujete umelé mlieko - stačí mu dostatočná strava. Avšak vo vašom prípade má zmysel s pomocou poradkyne zlepšiť dojčenie tak, aby synček pil dostatok materského mlieka.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie ročného dieťaťa