prdíky

kiara    03.07.2011, 10:10

dobyr den,chcem sa opytat nakolko ovplyvnuje strava matky dojcene dieta. mam 5 mes. synceka, ktorého dojcim a aj prikrmujem zatial len zeleninkou, mame dost problem s prdikmi. Maly je casto nepokojny kope nozickami a casto prdi.snazim sa v strave vyhybat kapuste,strukovinam a citrusom, inak jem vsetko.tiez pri dojceni sa mi stava, ze mu "huci" v brusku, akoby mu skrkalo...stolicu ma tiez nepravidelnu - raz za niekolko dni...POmozu nejake kvapky resp. caje??

Milá Kiara,

vo všeobecnosti je možné povedať, že dojčiace mamičky môžu jesť všetky potraviny. Dojčenie je nie stav, ktorý si vyžaduje špeciálnu diétu či stravovacie obmedzenia. Dojčenie je normálne. Vylúčiť nejakú potravinu má zmysel len vtedy, ak si mamička skutočne všimne, že nejaká potravina robí problém (hoci ani toto nemusí byť také úplne jednoduché zodpovedne zistiť). Vylučovať však paušálne všetky potraviny, ktorých zoznamy mamička zozbiera, nemá zmysel. Mamičky navyše často zisťujú, že napriek tomu, že už svoj jedálniček mimoriadne zúžili, bábätká majú aj naďalej "problémy s bruškom" alebo "prdíkmi". Vašu stravu vo vašom prípade zmysel obmedzovať o to viac, že váš synček má už 5 mesiacov a jemu samotnému dávate zeleninku. Strava matky ovplyvňuje bábätko pozitívne: bábätko si zvyká na rozličné chute a materské mliečko chráni tráviaci trakt dieťatka aj tým, že vystiela sliznicu čreva (a iné sliznice), a tým posilňuje jeho imunitu.

Ak je bábätko zdravé, dobre priberá a dobre sa dojčí, časté prdkanie je normálne. Rovnako ako "hučanie" a "škŕkanie" v brušku. Ide pravdepodobne o normálne trávacie procesy. Aj kopkanie nožičkami môže byť súčasťou tohto normálneho správania (a zároveň signálom na vyprázdňovanie). To, že bábätku počas dojčenia "škŕka" v brušku je normálne posúvanie potravy - po začiatku dojčenia sa potrava v brušku začne posúvať a bábätko často prestane na chvíľku piť a začne cikať alebo kakať - volá sa to gastrokolický reflex. Tak to má byť. Dojčené bábätká môžu mať stolicu raz za niekoľko dní. Váš synček pravdepodobne nepotrebuje žiadne kvapky ani čaje. Ak je synček nespokojný, skúste nájsť prostriedky na jeho uspokojenie. Bábätká sú často nespokojné z niekoľkých dôvodov (ktoré sa často omylom pripisujú "problémom s bruškom" či "strave matky"):

1) Bábätko je už unavené a chce zaspať a potrebuje pri zaspávaní pomoc.

2) Bábätko malo už za celý deň príliš veľa podnetov a nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje, aby ho niekto ponosil a pomohol mu zaspať.

3) Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči) a nie je spokojné, keď je položené - aj keď sa s ním niekto rozpráva/zabáva ho/cvičí mu nožičkami. Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti.

4) Bábätko sa môže chcieť dojčiť napriek tomu, že pred chvíľkou pilo. Pokojne ho priložte naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať.

5) Bábätko vyjadruje svoju potrebu kakať/cikať a môže mu pomôcť, keď ho rozbalíme. Mnohé bábätká rady cikajú/kakajú, keď sú rozbalené. A vtedy často zmiznú problémy s "kopkaním" a nespokojnosťou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok