Zmena prs

Diana    30.06.2017, 07:48

Zdravím. Mám 2mesacne bábätko. V noci dojcim len raz. Doteraz každé ráno som mala plné prsia čo som vedela keďže boli veľmi tvrdé.niekedy aj cez deň. No dnes ráno boli na dotyk makke,cez deň mi nevytekalo tak mlieko ako to bolo dní predtým.. je to bežný jav?

Milá Denisa,

na vašu otázku sa nedá jednoznačne odpovedať cez internet. Ale ak urobíme predpoklad, že bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku, a mäkké prsníky sú tým pádom tiež v poriadku - v takejto situácii dobrého pitia a prospievania sú totiž mäkké prsníky normálny a žiaduci jav. Preplnené prsia nie sú ideálom dobrého dojčenia, skôr naopak. Tvrdé prsia totiž znamenajú prílišné naliatie prsníkov, a to sa postupom času mení, takže matky, ktoré bez problémov dlhodobo dojčia, majú normálne mäkké prsníky.

Píšete, že bábätko sa v noci dojčí iba raz a v takom prípade je o to kľúčovejšie vyhodnotiť, čo sa deje s dojčením cez deň, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku a jeho správanie na prsníku. Odporúčame vám vybrať si z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

poradkyňou pri dojčení, s ktorou sa osobne pozriete na dojčenie. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Toto je kľúčové pre to, aby sa stanovil ďalší postup, pretože čisto na základe vašej otázky nie je možné posúdiť, ako skutočne vyzerá tvorba mlieka, pitie bábätka na prsníku a jeho správanie. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok