Únik mlieka v tehotenstve

Petra    30.06.2017, 07:42

Dobrý deň, chcem sa spýtať ako je to s únikom prvého "mlieka" počas tehotenstva. Pri prvom tehotenstve mi pomerne skoro samovoľne vytekalo. Momentálne som v 33. týždni tehotenstva a mliečko vôbec netečie. Ma to vplyv na samotné dojčenie po pôrode? A môžem ešte teraz počas tehotenstva nejako zvýšiť šancu buducej tvorby mlieka? Ďakujem.

Milá Petra,

vytekanie materského mlieka v tehotenstve je normálne a rovnako normálne je, ak žiadny výtok mlieka tehotná žena nepozoruje. Nič z toho nehovorí o tvorbe mlieka po pôrode a už vôbec nie o tom, ako bude bábätko získavať mlieko z prsníka pri dojčení. Preto sa vôbec neobávajte, to, že vám teraz mlieko nevyteká, neznamená, že sa vám netvorí – už sa iste tvorí, tak ako každej inej tehotnej žene. Dokonca s každým ďalším tehotenstvom tvorba mlieka u matky stúpa. Momentálne nie je žiadny mechanizmus, ako zvyšovať tvorbu mlieka, pretože placenta svojou tvorbou hormónov udržuje nízku tvorbu mlieka, tak ako je to typické pre tehotenstvo. Pôrodom placenty sa táto situácia mení a tvorba mlieka sa začne zvyšovať. Pre to, aby sa vám po pôrode tvorilo dostatočné množstvo materského mlieka sú kľúčové tieto body:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Kontakt koža na kožu okamžite po narodení a v prvých dňoch po pôrode, nepoužívanie zavinovačiek, cumlíkov, dojčenie podľa potrieb bábätka, nosenie, spoločné spanie vám pomôžu výrazne zvýšiť množstvo mlieka. Napr. len čo sa týka samotných zavinovačiek: Čisto z hľadiska dojčenia zavinované bábätká dostávali v pôrodnici oveľa viac dokrmovania (asi o polovicu viac), neskôr sa vrátili k pôrodnej hmotnosti a mali viac problémov s dojčením v budúcnosti.

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť poradkyňa pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Únik mlieka v tehotenstve