Pastovita stolica

Mirka    03.07.2017, 12:56

Dobry den, chcem sa opytat, ci je v poriadku ked dcerka 8 tyzdnova, plne dojcena nakaka raz za 24 hodin uplne plnu plienku pastovitej stolice ( zltohnedej, trosku viac pachnucej). Cely den sa puči, prdka a potom vecer alebo v noci sa pokaka. Dakujem

Milá Mirka,

konzistencia stolice môže byť riedka, pastovitá, hustá, kašovitá. Rovnako farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. Zelená stolica neznamená, že sa „nedostáva k zadnému mlieku“.

Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná, čo sa pri vašom bábätku nedeje. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič.

Ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba alebo konzistencia stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia. ak máte teda pocit, že správanie bábätka pri dojčení je nespokojné (prečítajte si napr. tento článok, v ktorom mamičky v úvode opisujú správanie bábätiek, ktoré reagujú na zníženie tvorby mlieka matky: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/) alebo máte iné náznaky toho, že sa s dojčením niečo deje, poraďte sa s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak je však všetko s dojčením v poriadku, pokračujte v tom, čo robíte a stolicu bábätka nemusíte nijako riešiť. Je tiež dobré vedieť, že nie je vhodné v takejto situácii používať rektálnu rúrku alebo teplomer, či iný spôsob, ako pomáhať bábätku s kakaním.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pastovita stolica