Dojčenie pri teplote 38st.

Lenka    07.07.2017, 11:37

Dobry deň, prosím vás mam doma 11dnove babatko a dostala som teplotu 38st.asi nejaká viróza , trochu má prsia bolia..je plne dojčeny uz od porodnice..volala som gynekologicke a vraj nemôžem teraz dojčiť..je to prosím pravda? Nerada by som nutrilon mu davala..pekne Dakujem. Lenka

Milá Lenka,

môžete dojčiť a mali by ste dojčiť ďalej. Pre vaše bábätko je práve teraz kľúčové, aby bolo dojčené naďalej.

Vysoké horúčky nie sú dôvodom na to, aby ste nedojčili. V materskom mlieku sa v dôsledku vašej choroby a horúčky nenachádzajú žiadne škodlivé látky, rovnako nehrozí, že by ste „horúcim mliekom popálili“ pusinku bábätka – toto bývajú najčastejšie nezmyselné argumenty prečo sa matke s horúčkou zakazuje dojčiť. Je absurdné, ako si ľudia predstavujú, že 38 stupňové mlieko by malo predstavovať riziko pre bábätko a majú predstavu, že umelé mlieko vždy zarobia v teplote presne medzi 36 - 37 °C.

Rovnako bolestivé prsníky nie sú dôvodom pre ukončenie dojčenia (a prerušenie dojčenia, ktoré vám odporúčali, veľmi často znamená ukončenie dojčenia, pretože po kŕmení fľašou, znížení tvorby mlieka a prerušení starostlivosti o dieťa dojčením, nemusí byť vôbec jednoduché sa k dojčeniu vrátiť). Ak sa s bolesťou prsníka spája pocit hrčky v prsníku, prípadne začervenaná koža na prsníku, je možné, že situácia, ktorú zažívate, nie je infekciou, ale ide o zablokovaný mliekovod alebo začínajúci zápal prsníka – v takom prípade pokračujte v dojčení ďalej a prečítajte si tento dokument:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Ak by išlo o túto situáciu, oplatí sa čo najskôr skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania a efektívnu pomoc.

Je však možné, že ide naozaj o bežnú virózu a v takom prípade je o to dôležitejšie pokračovať v dojčení. Väčšinu infekcií spôsobujú vírusy, pričom väčšina vírusových infekcií je najnákazlivejšia ešte pred tým, než matka vôbec tuší, že je už chorá. Keď už matka začne mať horúčku (alebo jej začne tiecť z nosa či má hnačku, kašeľ, vyrážku alebo zvracia atď.), tak už pravdepodobne mohla preniesť túto chorobu na dieťa. Dojčenie však pomáha ochrániť dieťa pred infekciami a matka by mala v dojčení pokračovať práve preto, aby dojčením chránila svoje dieťa. Ak by dieťa predsa len ochorelo, čo sa môže stať, bude pravdepodobne menej choré, ako keby sa prestalo dojčiť – práve v tomto čase dieťa dojčenie potrebuje najviac. Často sú však matky príjemne prekvapené, že neochorie vôbec. Je chránené tým, že matka pokračuje v dojčení. Materské mlieko obsahuje množstvo imunitných látok a faktorov, "slávne" probiotiká a prebiotiká, a rôzne iné mechanizmy, na princípe ktorých materské mlieko a dojčenie pomáha normálnemu vývoju imunitného systému. Dojčenie je pre imunitný systém nesmierne dôležité a nenahraditeľné. 

Teraz je teda najhoršie obdobie na to, aby ste nedojčili a najhoršie obdobie pre zavádzanie umelej výživy, ktorú vaše bábätko nepotrebuje a nemá dostať. Pokračujte v dojčení a ak je to potrebné, užívajte potrebnú liečbu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie pri teplote 38st.