Dojcenie po prerušení

Henrieta    11.07.2017, 13:13

Mám 10mesačné dieťa. Po 6 mesiacoch som musela prerušiť kojenie, lebo som brala lieky. Po 4mesačnej pauze chcem sa vrátiť k dojčeniu, mlieko ešte mám. Je ale to mlieko pre dieťa zdravé ako predtým? Môžem pokračovať v kojení, nepoškodí to môjmu dieťatku?

Milá Henrieta,

určite sa skúste vrátiť k dojčeniu. Vaše mlieko je úplne v poriadku. Do budúcna môže byť pre vás užitočné vedieť, že drvivá väčšina liekov nepredstavuje pre dojčenie žiadny problém a teda, ak by ste znova v budúcnosti potrebovali liečbu, môžete si v našej poradni skúsiť vyhľadať, či už o podobnom lieku nebola zodpovedaná nejaká otázka v minulosti:

https://www.mamila.sk/hladat/

alebo nám napísať priamo na dojcenie@mamila.sk, aby ste sa poradili o liekoch, ktoré by ste mali užívať. Prečítajte si aj tento článok: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Určite je možné pokúsiť sa vrátiť k dojčeniu, môže sa to podariť a poznáme mamičky, ktoré začali znova dojčiť svoje deti po tom, čo už sa mnoho mesiacov nedojčili. Toto dieťatko sa napr. začalo dojčiť v 2. rokoch po tom, čo už sa celé mesiace nedojčilo:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411042938968541&set=a.411041608968674.92040.123305271075644&type=3&theater

Máme skúsenosti s bábätkami vo veku vášho bábätka, aj so staršími, ktoré sa po tom, čo sa kedysi dojčili, znova dojčiť začali. Tvorbu mlieka je možné aj v tomto čase po pôrode zvýšiť. Dôležitý krok vo vašej situácii je postupne prilákať bábätko k tomu, aby sa znova začalo prisávať.

Určite tomu dajte šancu, vaše dieťatko tak môže byť dojčené mnoho mnoho ďalších mesiacov a to je pre neho aj pre vás veľmi dôležité.

Vo vašej situácii sa hodí použiť postup z tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/ (toto síce nie je štrajk, ale na to, aby sa vaše dieťatko prisalo, použite rovnakú stratégiu ako pri štrajku).

To, ako sa udeje návrat k dojčeniu, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťaťa ako príklad

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- skúste začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek vo vašom meste, kde bude mať vaše dieťatko možnosť vidieť staršie dojčené deti a možno sa inšpiruje

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

Zvýšiť tvorbu mlieka má zmysel bez ohľadu na to, či sa bábätko vráti k dojčeniu alebo nie, pretože je možné, ak by ste mali na to chuť, aby ste si mlieko odstriekavali a dieťatku ho dávali v poháriku, ak by chcelo. Toto môžete začať robiť už teraz. Aj toto samo o sebe by preň malo veľkú cenu. Okrem toho má zmysel stráviť čas uvedeným krokmi na to, aby sa dieťatko prisalo. Ak by ste mali záujem o zvýšenie tvorby mlieka, bolo by dobré sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne na mieru ušité rady:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ďalší krok, ktorý môžete robiť už teraz, je začať s intenzívnym fyzickým kontaktom s bábätkom, ideálne koža na kožu. Investujte niekoľko dní do toho, aby ste boli s bábätkom v takomto kontakte – noste ho v šatke koža na kožu, buďte s ňou koža na kožu spoločne v posteli, dajte mu veľa príležitostí na to, aby bolo pri odhalenom prsníku a malo možnosť sa prisať, ak by sa na to cítilo.

Dôležitým krokom je nepoužívať fľašku a cumlík. Je tiež dôležité vedieť, že umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné a to aj v prípade, že dieťa už vôbec nie je dojčené. V tomto veku je omnoho vhodnejšie podávať pestrú a nutrične vyváženú stravu (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko, ktorého podávanie ako náhrady materského mlieka považuje Svetová zdravotnícka organizácia po 6 mesiaci za škodlivé a zbytočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie po prerušení