Štrajk

Martina    11.07.2017, 13:19

Dobrý deň, ak by som mohla, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom dojčenia, mám trojmesačnú dcérku, dojčenie bol od začiatku problém, ešte v nemocnici mi dali klobúčiky, lebo sa jej nedalo prisať na ploché bradavky, i keď veľmi chcela, od narodenia teda najskôr pila cez klobúčiky, potom lebo nepriberala, bolo doporučené kŕmiť flaškou, lebo je to skoro to isté ako klobúčiky, potom sme skúšali kŕmiť po prste cievkou, potom sa to nejako samo vyvinulo, že sa prisala, a tak som ju začala kojiť, ale stále mávala dokrmy flaškou, potom sa to nejako rozbehlo, že potrebovala denne len 2x príkrm, no prišlo očkovanie, a po ňom začala málo papať, odmietala sa dojčiť a aj flašku, dostala hnačky, ale flašku prijímala ochotnejšie, odvtedy má ten štrajk v dojčení, kojím ju len v noci, kedy sa prisaje, keď je hore, tak sa prisať nechce, plače a odťahuje sa, alebo sa odmietne prisať a usmieva sa na mňa, cez deň pije z flašky antirefluxné mlieko, ktoré jej dala doktorka pri tých ťažkostiach s odmietaním papania, pre hnačku a pre reflux, a v noci ju 2-3x kojím, odkedy sa cez deň nekojí, nevie zaspať inak ako s dudlíkom alebo pri papaní z fľašky, dokŕmiť na prsníku cievkou sa nechce, lebo vie, že jej niečo dávam do úst, alebo sa teda neprisaje vôbec a ked som ju skúšala kŕmiť lyžičkou zjedla po 10 a viac nechcela, ani pohárikom, chcela som sa spýtať, či by sa s tým ešte dalo niečo robiť (lebo neviem ako by sa dalo ju kŕmiť inak ako flaškou ked ostatné spôsoby odmieta) alebo to už nechať tak a kŕmiť umelým mliekom, cez deň si stihnem odsávať mlieko tak 2-3x takže za chvilku už nebudem mať ani to, alebo či ten štrajk môže odoznieť sám aj napriek používaniu flašky a dudlíka. Ďakujem za radu.

Milá Martina,

každá kvapka materského mlieka a každé jedno dojčenia majú pre vaše dieťa význam. Je možné sa pokúsiť urobiť veľa zmien aj napriek tomu, že používate cumlík a fľašu. Je možné urobiť viaceré kroky pre to, aby ste zvládli cumlík a fľašu postupne prestať používať a aby sa zmenila momentálna situácia, kedy bábätko odmieta čokoľvek iné, než fľašu. Je možné výrazne zvýšiť tvorbu mlieka, prilákať bábätko k prsníku častejšie. Všetky  tieto kroky je vo vašej situácii kľúčové riešiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Keď malo vaše bábätko dva týždne, konzultovali ste situáciu s klobúčikmi s nami a odporučili sme vám postupovať spoločne s poradkyňou. Z vašej otázky nie je zrejmé, či ste tak urobili, ak áno, bolo by dobré obrátiť sa na poradkyňu čo najskôr, pretože v situácii, akú popisujete, je potrebná zručnosť s úpravou prisatia bábätka, určite stojí za to skontrolovať, či správnemu prisávaniu bábätka neprekáža prirastená podjazyková uzdička a podľa pozorovania toho, čo sa momentálne deje, by ste dostali na mieru šité odporúčania.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok